Lubicie pochrupać coś słodkiego do kawy lub herbaty? Nie kupujcie już drogich ciastek na wagę czy w opakowaniach, ale zróbcie w 15 minut własne. Wystarczy tylko kilka składników, a wśród nich bardzo ważny będzie budyń. To właśnie on nadaje całości obłędny smak, zapach i konsystencję. Zobaczcie, jak zrobić budyniowe ciasteczka z żurawiną, a zakochacie się w tym deserze i będziecie go piekli w kółko.

Jak zrobić budyniowe ciasteczka z żurawiną?

Aby przygotować najprostsze kruche ciasteczka, wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać, jednak potem niezbędny jest 1 ważny krok. Należy bowiem pamiętać, że przed formowaniem ciastek należy włożyć gotową masę do zamrażarki na 15 minut, bo to właśnie dzięki temu nabierze wyjątkowej kruchości. 

Jeśli jednak chodzi o formowanie, prościej i szybciej już się nie da, gdyż nie musicie nawet wyjmować wałka oraz szklanki czy przeróżnych foremek. Wystarczy tylko uformować z gotowego ciasta wałek i pokroić go w plastry, a resztę zrobi już piekarnik. Ten sprytny sposób sprawia, że budyniowe ciasteczka z żurawiną można przygotować dosłownie w chwilę. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie sami.

Przepis na budyniowe ciasteczka z żurawiną

Składniki:

  • 350 g maki pszennej,
  • 35 g budyniu w proszku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 1 kostka masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny.

Przygotowanie:

Zaczynamy od zmiksowania miękkiego masła z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do tego 1 jajko i 1 żółtko. Wszystko dokładnie łączymy, po czym dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń w proszku.

Do tak przygotowanego ciasta dodajemy już tylko suszoną żurawinę i wszystko mieszamy łopatką. Gotową masę dzielimy na pół i rolujemy w niej 2 wałeczki, jak na kopytka. Następnie owijamy je folią i chowamy do zamrażarki na 15 minut.

Po tym czasie każdy z wałków kroimy nożem w plasterki o grubości około 0,5 cm. Tak przygotowane ciasteczka budyniowe z żurawiną przekładamy na blachę, wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.