Puszka mleka skondensowanego to zwykle początek przepisu na domowy kajmak, krówki ciągutki lub kultowe szyszki z preparowanego ryżu. Okazuje się jednak, że z tego popularnego składnika można też zrobić pyszne kruche ciasteczka. Wystarczą jedynie 2 dodatki i 15 minut w piekarniku, a powstanie najpyszniejszy deser do kawy pod słońcem. Spróbujcie sami, a pokochacie te ciastka od pierwszego kęsa.

Jak zrobić ciasteczka na mleku skondensowanym?

Aby przygotować ciasteczka a mleku skondensowanym, musicie tylko wymieszać ten gęsty płyn z puszki z mąką i masłem. Nie trzeba tu już żadnego cukru, proszku do pieczenia czy wszelkich innych dodatków, bo samo mleczko skondensowane daje już wystarczająco dużo słodyczy i aromatu.

Sam sposób przygotowania jest równie prosty, jak lista składników. Całość wystarczy tylko wymieszać na jednolitą masę, a potem uformować na kształt kuleczek i spłaszczyć je spodem szklanki lub widelcem. Całą resztę zrobi już za was piekarnik, a wy możecie tylko opcjonalnie posypać górę cukrem pudrem.

ciasteczka na mleku skondensowanym przepis

Źródło: Getty/iStock

Przepis na ciasteczka na mleku skondensowanym

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 150 ml mleka skondensowanego,
  • około 250 g mąki.

Przygotowanie:

  1. Masło, mleko skondensowane i mąkę mieszamy na jednolitą masę, a w razie gdyby była zbyt luźna, podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. Po tym czasie wyjmujemy schłodzoną masę i formujemy z niej malutkie kuleczki. Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie każdą kulkę spłaszczamy widelcem lub spodem szklanki.
  3. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Ciasteczka na mleku skondensowanym pieczemy przez około 12-15 minut. Upieczone i wystudzone ciastka można dodatkowo posypać cukrem pudrem. 

Co zrobić ze skondensowanym mlekiem? Inne pyszne pomysły

Gdy ciasteczka na mleku skondensowanym już się wam przejedzą, wypróbujcie też inne przysmaki z takim dodatkiem. Jedne z najpyszniejszych przepisów, jakie można wyczarować z tego składnika to: