Macie ochotę na pyszny i chrupiący, ale jednocześnie wartościowy dla organizmu deser? Nic prostszego. Wykorzystajcie przepis kultowej Nigelli Lawson, a nie wrócicie już do żadnej innej receptury. Wystarczy wymieszać kilka składników, a w mig powstanie obłędne ciasto, z którego łatwo uformujecie urocze ciastka. Zapomnijcie o wałkowaniu i wykrajaniu szklanką. Można zdecydowanie prościej i szybciej.

Jak zrobić ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą? Kultowy przepis

Chodzą za wami domowe kruche ciasteczka, ale na samą myśl o wałkowaniu i brudzeniu całego blatu tracicie zapał do pieczenia? Nigella Lawson ma na to genialny sposób. Jedna z najpopularniejszych osobistości kulinarnych na świecie podzieliła się w swojej książce "Feast: Food that celebrates life" przepisem na ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, które nie wymagają wałkowania i wykrajania, gdyż ciasto po prostu wykłada się na blachę łyżką, a następnie spłaszcza za pomocą widelca. Taki deser wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej i do tego zawiera sporo cennych wartości, dzięki dodatkowi płatków owsianych, suszonej żurawiny i orzechów. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie. 

Przepis na ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Nigelli Lawson

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 duże jajko,
  • 9 łyżek masła,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • 3/4 szklanki startej białej czekolady,
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem, a gdy masa będzie już gładka, wbijamy duże jajko (lub 2 małe) i dodajemy ekstrakt waniliowy. Wszystko łączymy, a następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy całość. Na koniec dorzucamy żurawinę, orzechy i startą czekoladę, po czym ostatni raz mieszamy i wstawiamy masę na 10 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nabieramy niewielkie kulki łyżką i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę rozpłaszczay widelcem i gotowe. Tak przygotowane ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu należy odstawić je do wystudzenia.