Pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska.

Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • 10 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • Garść dowolnych orzechów
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Orzechy siekamy nożem
  2. Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
  3. Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
  4. Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
  5. Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
  7. Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
  8. Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia

Wskazówka:

Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.

Gotowe! Smacznego!

Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl