Jak zrobić owsiankę inaczej?
Przepis na owsiankę to jeden z najprostszych przepisów na śniadanie. Wystarczy przecież tylko zalać płatki owsiane mlekiem lub wodą i gotować je przez chwilę. Jest jednak znacznie lepszy i ciekawszy sposób na to poranne danie. Zamiast gotować płatki owsiane, lepiej zmiksować je z kilkoma dodatkami i zapiec je w piekarniku, a będą wyglądały i smakowały jak ciasto. Taki posiłek ma wszystkie walory odżywcze owsianki, ale przy tym znacznie przyjemniejszą konsystencję wyrośniętego, mięciutkiego wypieku.
Do tego przydadzą się też świeże owoce, a najlepiej wybrać tu jabłka, dzięki którym pieczona owsianka będzie smakowała zupełnie jak szarlotka. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku.
Przepis na pieczoną owsiankę o smaku szarlotki
Na początku myjemy jabłko, przekrajamy je na pół i wyciągamy gniazdo nasienne. Następnie jedną połówkę kroimy w niewielką kostkę a drugą w plasterki. Teraz przygotowujemy bazę, czyli miksujemy 50 g płatków owsianych z 50 g jogurtu naturalnego, 1 jajkiem i 1 łyżeczką masła orzechowego, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, sporą ilością cynamonu oraz odrobiną soli i ulubionym słodzikiem.
Taką mieszankę dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Wszystko mieszamy, przelewamy do naczynia żaroodpornego lub kokilki. Na wierzchu układamy plasterki jabłka i posypujemy je odrobiną brązowego cukru i cynamonu. Owsiankę pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut.
Ten prosty i przepyszny przepis pochodzi z TikToka @foodbygracja. Krótkie wideo cieszy się wielką popularnością i obejrzały je już dziesiątki tysięcy użytkowników.