Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak zdrowe i wartościowe są płatki owsiane. Niestety, mało kto zna ich pełen potencjał i zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele różnorodnych przepisów można z nich zrobić. Dzisiaj pokażemy wam, jak wyczarować z nich wytrawny obiad, który kosztuje grosze, a zachwyca wyglądem oraz smakiem i syci na długo.

Jak wykorzystać płatki owsiane na obiad?

Zwykle robimy z nich owsiankę, placuszki lub różnego rodzaju babeczki czy ciastka, ale to tylko kilka możliwości. Mało kto wie, że płatki owsiane można wykorzystać również do wytrawnego obiadu. Wystarczy dodać do nich kilka tanich składników, a powstanie przepyszna i bardzo sycąca zapiekanka owsiana na słono. Aby ją przygotować, potrzebujecie tylko jajek, mleka, tartego sera żółtego i ulubionych przypraw. Z tego prostego zestawu w zaledwie 20 minut powstanie duża blacha treściwego posiłku dla całej rodziny. Co więcej, podstawowy przepis można wzbogacać na wiele sposobów.

Wykorzystaj formy do pieczenia do zapiekanki owsianej

Zapiekanka owsiana - dodatki

Bazowa zapiekanka z płatków owsianych będzie jeszcze smaczniejsza, gdy wrzucicie do niej swoje ulubione dodatki. Ten przepis to genialny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki, gdyż pasują do niego wszelkiego rodzaju warzywa, wędliny i sery, czarne oraz zielone oliwki, a także suszone pomidory czy kapary. Dobrym pomysłem będzie też dorzucenie aromatycznych ziół, zarówno świeżych, jak i tych suszonych. Świetnie sprawdzą się bazylia, koperek, szczypiorek, natka pietruszki czy oregano. Cokolwiek wybierzecie, ważne, aby ten składnik drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, aby mógł dobrze zapiec się w piekarniku.

Zapiekanka z płatków owsianych - przepis

Składniki:

  • 220 g płatków owsianych
  • 0,5 l mleka
  • 4 jajka
  • 150 g tartego sera żółtego
  • ulubione zioła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie wbijamy jajka, dodajemy połowę startego sera, odrobinę oliwy oraz przyprawy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy, wyrównujemy łyżką i posypujemy po wierzchu resztą sera. Gotowa zapiekanka owsiana powinna teraz trafić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.