Jesteście miłośnikami owsianki? Musicie poznać ją w tej wersji. Tak przygotowana smakuje znacznie lepiej niż tradycyjnie gotowana na mleku lub wodzie, a do tego ma więcej cennych składników odżywczych. Spróbujcie raz, a już zawsze będziecie ją tak robili.

Jak najlepiej przygotować owsiankę?

Przepis na owsiankę można przygotować na kilka sposobów, jednak zwykle po prostu wsypujemy płatki owsiane do garnka i zalewamy wodą lub mlekiem. Potem wystarczy już tylko chwila gotowania i szybkie śniadanie gotowe. Okazuje się jednak, że ta popularna metoda wcale nie jest najlepszym wyborem, bo płatki najlepiej zalać kefirem. Ten nabiał to prawdziwa skarbnica wartościowych substancji, niezbędnych organizmowi.

Przede wszystkim, w kefirze znajdują się pożyteczne bakterie probiotyczne, wspierające prawidłową pracę jelit. Oprócz tego znajdziemy w nim mnóstwo białka i wapnia, a przy tym niewiele kalorii, gdyż w 100 g napoju jest ich tylko 50. Dodając do tego wszystkie cenne właściwości płatków owsianych, otrzymamy maksymalnie odżywczy duet, który syci, dodaje energii, a jednocześnie wspiera trawienie i odchudzanie.

Jak zrobić owsiankę na kefirze?

To banalnie proste, gdyż taka owsianka nie wymaga nawet gotowania. Suche płatki wystarczy zalać kefirem w proporcji 1:4, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Ten duet można też połączyć wieczorem i zostawić w chłodziarce na całą noc, aby rano cieszyć się gotowym śniadaniem. 

Taką bazę można urozmaicać na przeróżne sposoby, dodając ulubione słodzidło, odrobinę kakao, łyżeczkę masła orzechowego lub szczyptę cynamonu. Z kolei gotową owsiankę warto wzbogacić świeżymi owocami, pokruszonymi orzechami, czy wiórkami kokosowymi