Podczas kolejnych zakupów, zatrzymajcie się przy półce z płatkami oraz ziarnami i dokładnie rozejrzyjcie. Znajdziecie tam prawdziwy skarb dla urody i samopoczucia i wcale nie chodzi tu o popularne płatki owsiane. W ich niedalekim sąsiedztwie stoi inny, znacznie mniej doceniany, a równie genialny dla zdrowia produkt. Poznajcie te drobinki i zacznijcie regularnie zajadać, a szybko zauważycie efekty.
Niedoceniony zamiennik płatków owsianych
Mało znanym, a bardzo wartościowym zamiennikiem płatków owsianych są płatki orkiszowe o pysznym, lekko orzechowym smaku. Choć znajdziemy je w każdym większym sklepie tuż obok otrębów, to mało kto zwraca na nie uwagę. To wielka szkoda, gdyż mają one więcej białka i mniej tłuszczu niż te owsiane, a dodatkowo znajdziemy w nich całą masę cennych składników odżywczych, takich jak witaminy D, E, K, A i te z grupy B oraz magnez, potas, wapń, żelazo. Przy tym wszystkim mają nawet nieco mniej kalorii niż płatki owsiane (330 w 100 g, a te drugie - 366).
Tak bogaty skład sprawia, że te niepozorne drobinki genialnie działają na organizm i przynoszą mu mnóstwo pozytywnych właściwości. Zobaczcie, na co są dobre płatki orkiszowe, a od razu zapragniecie włączyć je do codziennego jadłospisu.
Płatki orkiszowe – właściwości
- łagodzą stres,
- poprawiają sprawność mózgu,
- wzmacniają włosy i paznokcie,
- przeciwdziałają starzeniu się skóry,
- zapobiegają tworzeniu się zakrzepów,
- wzmacniają odporność,
- działają przeciwzapalnie,
- dbają o prawidłową pracę serca,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- regulują ciśnienie tętnicze,
- .wzmacniają zęby i kości.
Co można zrobić z płatków orkiszowych?
Płatki orkiszowe, podobnie jak owsiane nadają się do owsianki, koktajli czy placków i ciast. Można je też zmiksować na drobny pył, a otrzymamy wartościową mąkę orkiszową, idealną do chleba czy naleśników. W takiej formie warto je również stosować do zagęszczania sosów.