Choć ta nazwa może wydawać się dziwna i trudna do wymówienia, to kryje się pod nią bardzo proste i tanie danie. Taki kaszubski przysmak zrobicie dosłownie z 2 produktów, a całość nie zajmie wam dużo czasu. Gotowy obiad będzie jednak przepyszny i bardzo sycący, więc z pewnością naje się nim cała rodzina. Poznajcie nadżé klósczi i koniecznie ich spróbujcie, a staną się waszą ulubioną potrawą w dni, gdy lodówka świeci pustkami.

Nadżé klósczi - kaszubskie kluski z wyjątkowym składnikiem

Kaszubskie nadżé klósczi to banalnie proste i tanie jak barszcz danie, które zachwyca smakiem. Są to po prostu sycące kluski ziemniaczane, ale przygotowywane nie na mące pszennej czy skrobi, tylko z dodatkiem mąki żytniej. Takie 2 składniki w zupełności wystarczą i nie trzeba tu już dodawać żadnego jajka i to właśnie dzięki tym niewielkim zmianom w przepisie, kaszubskie kluski wychodzą znacznie bardziej delikatne i miękkie niż klasyczne kluski żelazne

Jak zrobić kluski kaszubskie? Pilnujcie 1 rzeczy

Sam przepis na kluski kaszubskie jest banalnie prosty bo wystarczy tylko podzielić całą ilość ziemniaków na pół i jedną część ugotować oraz przecisnąć przez praskę, a drugą zetrzeć na surowo. Do tego sypiemy już tylko mąkę, doprawiamy całość solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Jedyne, o czym musicie tu pamiętać, to zachowanie odpowiedniego stosunku ziemniaków do mąki, bo zarówno zbyt duża, jak i za mała ilość tego składnika może popsuć wszystko. Zobaczcie więc dokładne proporcje poniżej i koniecznie spróbujcie. 

kluski ziemniaczane przepis

Źródło: AdobeStock

Kaszubskie kluski ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 150 g mąki żytniej typ 720,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie ziemniaki obieramy, a następnie połowę gotujemy, a drugą część ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Teraz starte ziemniaki wystarczy już tylko dokładnie odcisnąć na sicie, aby pozbyć się z nich nadmiaru wody. Płynu jednak nie należy wylewać, tylko odstawić, aż na dnie pojawi się skrobia. Dopiero wtedy ostrożnie zlewamy wodę, a pozostałą skrobię wrzucamy do tartej masy ziemniaczanej. Z kolei ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę, aby stworzyły gładką papkę bez żadnych grudek. 

Obie masy łączymy w jednej misce i dodajemy do tego mąkę żytnią oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy w dłoniach na jednolite ciasto. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na wrzącą osoloną wodę i gotujemy kluski przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe nadżé klósczi najlepiej smakują z podsmażoną cebulką lub skwarkami, a idealnym dodatkiem do nich będzie surówka z kiszonej kapusty.

Źródło: weganon.pl