Przekąska (a właściwie danie) jest tak sycące, że szybko podziękowałam sobie, że zamówiłam tylko 1 kulkę. W przeciwnym razie nie miałabym już miejsca na inne pyszne dania z Azji. Jeśli tylko macie upieczone lub ugotowane i starte wcześniej buraczki, z resztą uporacie się błyskawicznie.
Co to jest pchali?
Pchali to gruzińskie, warzywne kuleczki lub owalne placuszki podawane jako przystawka lub przekąska. Można je zrobić w kilku wersjach, w tym np. z bakłażana. Jedną z najpopularniejszych jest pchali z gotowanych i startych lub drobniutko posiekanych buraczków z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich, ziaren granatu i ziół - obowiązkowo pietruszki i kolendry. Niektórzy dodają też do masy na pchali świeżą miętę.
Danie pachnie ziołami i orzechami, które dzięki zawartości tłuszczu przy okazji pomagają „trzymać” kulkę w formie. Kuleczki z buraków są wyraziste w smaku, ale nie ostre. Polubi je każdy. Podane z sałatką, będą doskonałe na lekki obiad do pracy, szkoły, na uczelnię i na wyjazd - jako prowiant. Bez problemu zjecie je z ręki. Będą też doskonałą, oryginalną przystawka na imprezę. Ożywią stół z potrawami i zwrócą uwagę gości.
Gruzińskie kuleczki z buraków - przepis na pchali
Składniki:
- 600 g buraków
- 200 g orzechów włoskich
- 6 ząbków czosnku
- pestki z 1 owocu granatu
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - jeśli lubicie przekąski na ostro.
Sposób przygotowania:
- Upieczone i ugotowane, wystudzone buraki zetrzyjcie na dużych oczkach.
- Posiekajcie drobno czosnek i zieleninę, orzechy zblendujcie lub bardzo drobno posiekajcie. Część natki pietruszki odłóżcie na później (do przybrania dania).
- Przełóżcie do blendera buraki, pestki granatu oraz czosnek i zioła. Dodajcie też przyprawy oraz ocet i oliwę. Doprawcie solą i pieprzem, zmiksujcie.
- Z masy ulepcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Podawajcie od razu, posypane natką pietruszki lub włóżcie do lodówki na ok. 30 minut, by masa na kulki zrobiła się bardziej zwarta.
Źródło przepisu: cookmagazine.pl