Przekąska (a właściwie danie) jest tak sycące, że szybko podziękowałam sobie, że zamówiłam tylko 1 kulkę. W przeciwnym razie nie miałabym już miejsca na inne pyszne dania z Azji. Jeśli tylko macie upieczone lub ugotowane i starte wcześniej buraczki, z resztą uporacie się błyskawicznie.

Co to jest pchali

Pchali to gruzińskie, warzywne kuleczki lub owalne placuszki podawane jako przystawka lub przekąska. Można je zrobić w kilku wersjach, w tym np. z bakłażana. Jedną z najpopularniejszych jest pchali z gotowanych i startych lub drobniutko posiekanych buraczków  z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich, ziaren granatu i ziół - obowiązkowo pietruszki i kolendry. Niektórzy dodają też do masy na pchali świeżą miętę.

Danie pachnie ziołami i orzechami, które dzięki zawartości tłuszczu przy okazji pomagają „trzymać” kulkę w formie. Kuleczki z buraków są wyraziste w smaku, ale nie ostre. Polubi je każdy. Podane z sałatką, będą doskonałe na lekki obiad do pracy, szkoły, na uczelnię i na wyjazd - jako prowiant. Bez problemu zjecie je z ręki. Będą też doskonałą, oryginalną przystawka na imprezę. Ożywią stół z potrawami i zwrócą uwagę gości. 

Gruzińskie kuleczki z buraków - przepis na pchali

Składniki:

  • 600 g buraków
  • 200 g orzechów włoskich
  • 6 ząbków czosnku
  • pestki z 1 owocu granatu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - jeśli lubicie przekąski na ostro. 

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone i ugotowane, wystudzone buraki zetrzyjcie na dużych oczkach.
  2. Posiekajcie drobno czosnek i zieleninę, orzechy zblendujcie lub bardzo drobno posiekajcie. Część natki pietruszki odłóżcie na później (do przybrania dania).
  3. Przełóżcie do blendera buraki, pestki granatu oraz czosnek i zioła. Dodajcie też przyprawy oraz ocet i oliwę. Doprawcie solą i pieprzem, zmiksujcie. 
  4. Z masy ulepcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. 
  5. Podawajcie od razu, posypane natką pietruszki lub włóżcie do lodówki na ok. 30 minut, by masa na kulki zrobiła się bardziej zwarta. 

 

Źródło przepisu: cookmagazine.pl