Barszcz czerwony, to zupa, której nikomu nie trzeba zachwalać. Z krokietami tworzą duet idealny. Ale czasami warto odejść od tradycji i zamiast klasycznego barszczu można przygotować zupę o zupełnie innej konsystencji.
Krem z buraków
Krem z buraków to doskonały sposób na odmienienie barszczu i przemycenie w zupie pysznych i wartościowych składników. Do przygotowania tej zupy potrzebujecie jedynie kilka rzeczy, dobrego noża i chwili przygotowań. Potem już tylko trzeba poczekać, aż wszystko zmięknie, zblendować i można podawać. Obecność imbiru w kremie dodatkowo podkręca smak i rozgrzewa od środka.
Pyszna zupa-krem z buraków
Przygotujcie:
- 2 buraki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 5 plasterków imbiru
- 40 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka soli himalajskiej
- pieprz
Surowe buraki i ziemniaki obierzcie i pokrójcie w średnią kostkę. Cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Czosnek posiekajcie drobno w malutką kosteczkę. Imbir obierzcie i 5 plasterków posiekajcie bardzo drobno. Do garnka wlejcie na dno olej. Gdy się rozgrzeje wrzućcie cebulę i chwilę smażcie, dorzućcie posiekany czosnek i podsmażcie razem, aż się cebula ładnie zeszkli. Dorzućcie posiekany imbir i wymieszajcie. Dodajcie sól i pieprz i jeszcze chwilkę podsmażcie w garnku, ciągle mieszając. Dorzućcie pokrojone buraki i ziemniaki i wszystko wymieszajcie. Zalejcie wodą tak, by przykryła wszystkie składniki, zamieszajcie i dodajcie sól himalajską. Gotujcie całość pod przykryciem aż buraki i ziemniaki będą miękkie. Teraz wystarczy już wszystko zblendować w garnku na jednolitą masę.
Z czym podać zupę krem z buraka?
Podawajcie gorący krem na talerzach z dodatkiem śmietany, koperku, albo pietruszki polane oliwą z oliwek. Można też dodać prażone pestki dyni albo słonecznika.
Jeśli lubicie wyraźniejsze smaki możecie na wierzch położyć kilka pokruszonych kawałków sera pleśniowego i grzanki. Świetnie będzie tez pasować pokruszony wędzony twaróg, który nada zupie nowy wymiar smaku.