Często zostają wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Przerabianie ich na kopytka i kluski może się w końcu znudzić, więc warto spróbować smacznej alternatywy. Te chrupiące kuleczki to hit wszystkich wesel i innych imprez okolicznościowych, a łatwo można zrobić je w domu. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników i dosłownie chwila pracy, a efektowna i przepyszna przekąska gotowa. Zobaczcie, jak zrobić ten popularny smakołyk w domowym zaciszu.

Jak zrobić kulki ziemniaczane?

Ten chrupiący przysmak pokochały wszystkie dzieci i nie tylko. Gdy tylko widzimy w restauracyjnym menu, że do wyboru są ziemniaki, frytki lub kulki ziemniaczane, chętnie decydujemy się na tę trzecią opcję, bo to coś, czego nie jemy na co dzień. Tylko dlaczego by nie robić ich w domu? Wielu wydaje się to trudne, tymczasem przepis na kulki ziemniaczane to najlepszy pomysł na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Wystarczy dodać do nich tylko mąkę, jajko, bułkę tartą i trochę tartego sera, a powstanie szybkie ciasto, z którego utoczymy urocze kuleczki. Teraz wystarczy tylko je usmażyć i gotowe. 

Tak przygotowane rumiane kulki ziemniaczane smakują tak pysznie, że można je zajadać solo lub w towarzystwie ulubionego sosu. Świetnie też sprawdzą się jako dodatek do mięs, ryb czy dań jarskich. Zobaczcie, jak samemu zrobić kulki ziemniaczane krok po kroku.

Prosty przepis na kuleczki ziemniaczane

Składniki:

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 250 gramów bułki tartej
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowania:

1. Gotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, aby zamieniły się w gładkie puree bez żadnych grudek. Następnie dodajemy do nich 1 jajko, mąkę oraz tarty ser i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (można wstawić ciasto do lodówki na 30 minut, aby lepiej się formowało).

2. Z gotowej masy rolujemy niewielkie kuleczki. W misce roztrzepujemy 3 jajka, a na talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdą kuleczkę panierujemy w jajku, a potem bułce, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy.