Macie ochotę na coś słodkiego, ale w taki upał nie kuszą was kremowe ciasta i tłuste desery? Ten przysmak zastąpi słodycze i orzeźwiający napój, a do tego przyjemnie ochłodzi w dni gdy żar leje się z nieba. Wypróbujcie czekoladę do picia na zimno, a mrożona kawa i herbata szybko pójdą w odstawkę.

Mrożona czekolada do picia - najlepszy napój na lato

Czekolada na zimno to świetna alternatywa dla kawy i herbaty. Smakuje i chłodzi równie dobrze jak ice tea czy frappe z dobrej kawiarni, a łatwo można zrobić ją w domowym zaciszu. Wystarczy tylko kilka składników, czyli mleko, słodka śmietanka i oczywiście czekolada. Do tego wystarczy kilka kostek lodu i otrzymamy przepyszny napój, który przebija lody, sorbety, koktajle i granitę razem wzięte. Oczywiście ten podstawowy zestaw można urozmaicać ulubionymi dodatkami, tworząc wiele wersji smakowych. Świetnie sprawdzi się tu odrobiną cynamonu, wanilii lub karmelu. Miłośnicy białej czekolady mogą z kolei wybrać właśnie taką tabliczkę i wzbogacić ją mleczkiem kokosowym, a efekt też będzie obłędny. 

Ważne są jednak odpowiednie proporcje, bo to właśnie one gwarantują idealny smak i konsystencję tego smakołyku w szklance. Zobaczcie, jak zrobić mrożoną czekoladę krok po kroku i koniecznie przetestujcie ją tego lata.

Prosty przepis na mrożoną czekoladę

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • kostki lodu

Przygotowanie:

1. Czekoladę kruszymy na kostki, przesypujemy go garnka, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Mieszamy całość i odstawiamy do wystudzenia. Gdy napój ostygnie, dodajemy kilka kostek lodu i blendujemy wszystko na gładką masę.

2. W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę aż stanie się gęsta. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy schłodzoną czekoladą, a na górze układamy bitą śmietanę. 

Mrożona czekolada nie tylko dla smaku

Mrożona czekolada, to nie tylko wybitnie smaczny orzeźwiający napój. Dzięki zawartości gorzkiej czekolady dostarcza organizmowi cennych składników. Składniki zawarte w dobrej jakościowo czekoladzie, pozytywnie wpływają na utrzymanie skupienia i koncentracji. A wszystko to za sprawą dobroczynnego magnezu, którego zdecydowanie nie brakuje w pysznej, gorzkiej czekoladzie. Dodatkowo podstawowym składnikiem prawdziwej czekolady jest kakao, a ziarna kakaowe zawierają flawonoidy, które powstrzymują proces utleniania cholesterolu mogąc zapobiegać jego podwyższeniu. W ziarnach kakao znajdziemy też antyoksydanty, które chronią przed zmarszczkami spowodowanymi szkodliwym działaniem promieni słonecznych. W czekoladzie obecne są też węglowodany, potas i żelazo, które zapewnią nam siły po treningu czy górskiej wędrówce.