Coraz częściej lato w Polsce jest upalne. Od wczesnego ranka termometry pikują z temperaturą. W taka pogodę nikt nie ma ochoty na gorącą kawę, czy herbatę. Nie mamy tez ochoty na obfite śniadanie. A przecież potrzebujemy energii na dobre rozpoczęcie dnia. W tej sytuacji mamy dla was genialny przepis na kawę mrożoną, ale nie zwykłą z mlekiem i cukrem. Dodaliśmy 1 składnik, który robi całą robotę.
Mrożone kawy weszły już do naszego menu wiele lat temu. Frappe, espresso tonic czy kawa mrożona z lodami smakują genialnie, ale my mamy coś jeszcze lepszego. Ta kawa zastąpi wam deser i kawę w jednym, mimo, że nie dosypiecie do niej ani grama cukru, syropu, czy słodziku. Jak to możliwe?
Mrożona kawa jak deser
Ta kawa pobudza, orzeźwia i dodaje energii na długie godziny dzięki dodatkowi banana. Ale nie zwykłego, świeżego. Zróbcie z nim 1 rzecz, a poczujecie różnice od razu. Taką kawę zrobicie błyskawicznie, choć jest 1 rzecz, którą musicie przygotować wcześniej. Ale do rzeczy.
Do przygotowania tej doskonałej kawy mrożonej potrzebujecie:
- 1 zmrożony banan
- 1 filiżanka espresso
- opcjonalnie 1/2 szklanki mleka
- kostki lodu
Obierzcie bana ze skórki, pokrójcie na mniejsze kawałki i włóżcie do zamrażarki. Możecie to zrobić wcześniej i przygotować więcej porcji na kolejne kawy. Zamrożone kawałki z 1 banana wyjmijcie i odstawcie na 10 minut. Gdy lekko się rozmrozi przełóżcie do blendera, dodajcie pół szklanki zimnego mleka lub kostki lody i blendujcie kilka minut, aż masa zrobi się gładka i puszysta. Następnie przełóżcie ubitą masę do szklanki i wlejcie świeżo zaparzone espresso. Podawajcie kawę od razu. Smakuje cudownie i syci na długo.
Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić smak o ulubione dodatki. W trakcie blendowania możecie dołożyć pół łyżeczki cynamonu, albo pół plasterka imbiru. Każdy dodatek wzbogaci smak tej niezwykłej kawy.
Co daje obecność banana w kawie?
Banany zawierają w sobie dużo magnezu, który ma pozytywny wpływ na stres. Magnez działa uspokajająco na nasz układ nerwowy. Banany zawierają też substancję o nazwie tryptofan. Kiedy dochodzi do jej rozkładu w organizmie, wytwarza się serotonina zwana hormonem szczęścia.
W 1 bananie mieści się aż 360 mg potasu. Dzięki temu banan znajduje się w czołówce produktów z wysoką zawartością naturalnego leku na nadciśnienie. Jak to możliwe? Potas obniża ciśnienie tętnicze i tym samym może pomóc nam z nadciśnieniem.