Naukowcy szkockiego uniwersytetu St. Andrews opracowali listę najlepiej nawadniających napojów. Jeśli na 1. miejscu spodziewacie się wody, wyniki mogą was zaskoczyć. Badacze pod uwagę brali nie tyle same wartości odżywcze napojów, co czas, przez jaki napój pozostaje w żołądku i w którym jego składniki uwalniają się do krwiobiegu - co wpływa na dłuższe nawodnienie organizmu. Co stanie się, jeśli nie będziecie pić wystarczająco dużo napojów, w tym wody - i co możecie pić oprócz niej? 

Czym grozi odwodnienie? 

Pierwszy etap odwodnienia daje o sobie znać uczuciem suchości w ustach - na tym etapie pragnienie możecie też pomylić z głodem. Utrata wody bez jej regularnego uzupełniania powoduje również zaburzenia równowagi elektrolitowej, co może skutkować:

  • arytmią i kołataniem serca
  • spadkiem ciśnienia
  • omdleniem
  • udarem słonecznym, jeśli odwadniacie się podczas upału

Brak dostatecznej ilości wody powoduje również chroniczne zmęczenie i zaparcia. W prawidłowy sposób przestają też pracować nerki i mózg. Możecie być ciągle zdekoncentrowani i mieć zaburzenia czy „luki” w pamięci. 

Co nawadnia lepiej niż woda? Ten sok pijecie do śniadania

Według badań zespołu pod kierownictwem R. J. Maughana dużo lepiej niż woda nawadnia m.in. mleko (odtłuszczone znalazło się na 1 miejscu listy) i sok pomarańczowy. Napój znalazł się na 4. miejscu listy, tuż za mlekiem odtłuszczonym i pełnotłustym, sklepowymi napojami z elektrolitami i mlekiem odtłuszczonym a przed napojami typu cola, herbatą (w tym mrożoną), sklepowymi izotonikami. Co ciekawe, sok pomarańczowy wyprzedził wodę niegazowaną, która znalazła się na 10. miejscu. Okazało się, że sok pomarańczowy zostaje w krwiobiegu dłuższy czas (a więc nawadnia dłużej) niż woda. W ramach badań porównano nie tylko to, jak długo napoje pozostają w żołądku, ale również sposób, w jaki wpływają na organizm w przeciągu 4 godzin po wypiciu.

Dlaczego warto pić sok pomarańczowy?

Sok pomarańczowy, mimo, że bardziej kaloryczny (41 kalorii / 100 ml) wydaje się mieć „lepszy” (bogatszy) skład niż czysta woda. Wyróżnia się korzystnymi proporcjami cukrów (2:1:1 - sacharoza do glukozy do fruktozy). 1 szklanka soku pomarańczowego pokrywa też ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i do 20% zapotrzebowania na potas i cenne (szczególnie dla kobiet w ciąży) foliany. W soku pomarańczowym znajdziecie też rzadkie poza cytrusami polifenole: hesperydynę (w 1 szklance jest ok. 150 mg) i narigininę. Są to związki, które chronią serce przed chorobami i zmniejszają ryzyko udaru mózgu. 

Niezależnie od wyników rankingu, nie rezygnujcie z picia czystej wody i nie zastępujcie jej sokiem czy mlekiem - nawet, jeśli to kranówka. Woda jest budulcem tkanek i płynów ustrojowych, które transportują w organizmie tlen, składniki odżywcze i inne niezbędne substancje. To właśnie woda pomaga też regulować temperaturę ciała i regulować procesy przemiany materii czy trawienia. Woda chroni też mózg, stawy, rdzeń kręgowy i gałkę oczną przed wysychaniem.