Zamiast po raz kolejny używać ząbków czosnku na surowo i przeciskać je przez praskę lub siekać nożem, nie męczcie się z obieraniem i krojeniem. Wystarczy wrzucić całe główki do piekarnika, a reszta zrobi się już dosłownie sama. Gdy pieczony czosnek raz wyląduje na waszych talerzach, będziecie przygotowywali go już regularnie.
Pieczony czosnek - najlepszy dodatek do wszystkiego
Jak smakuje pieczony czosnek? Po obróbce w piekarniku, ostre ząbki o mocnym aromacie znacznie łagodnieją i stają się lekko słodkie oraz skarmelizowane. Co więcej, pieczony czosnek całkowicie zmienia konsystencję i staje się niczym gładka pasta, którą można z łatwością wycisnąć ze skórki i rozsmarować na kromce chleba czy chrupiącej grzance.
Co można zrobić z pieczonego czosnku? Tak przygotowany gładki mus o wyjątkowym smaku i aromacie genialnie podkreśli wszystkie dania, zarówno te na zimno, jak i na słodko. Rumiany pieczony czosnek wspaniale podkręci smak sosu, zupy czy puree. Poza tym pastę z upieczonych ząbków można wymieszać z masłem, tworząc masełko czosnkowe do ziemniaków czy bagietki. Zobaczcie, jak zrobić ten prosty przysmak krok po kroku.
Jak upiec czosnek?
Aby zrobić pieczony czosnek, wystarczy odciąć górną część główek i ustawić je w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Następnie do naczynia wlewamy kilka łyżek wody, a każdą z główek polać odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Teraz opcjonalnie można posypać wszystko ulubionymi ziołami bądź szczyptą przypraw. Tak przygotowany czosnek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Gotowy pieczony czosnek powinien być lekko skarmelizowany i tak mięciutki, że będzie się go dało łatwo wycisnąć z łupinek.
















