W większości domów każdy weekend pachnie rosołem. To już tradycja, przekazywana z pokolenia na pokolenie, że na dzielny obiad trzeba podać aromatyczny rosół. W każdym domu rosół smakuje inaczej, bo każda pani domu ma swoje sprawdzone przepisy. Różnią się więc rodzajem mięsa, dodatkami, przyprawami, ale jedno jest niezmienne. Dobry rosół powinien być napakowany włoszczyzną i mięsem. Do tego podpieczona cebula, liść laurowy, kilka przypraw i kilka godzin gotowania na małym ogniu. Tylko wtedy wszystkie składniki oddadzą swój smak i aromat, a rosół będzie miał piękny, złocisty kolor i fantastyczny smak i zapach.
Co zrobić z resztek z rosołu?
Każdy, kto gotuje rosół od lat wie też doskonale, że po ugotowaniu rosołu trzeba go odcedzić, by zachował kolor i klarowność. To też ważna zasada, by rosół się nie zepsuł i można go było przechować w lodówce nawet kilka dni. Z takiego rosołu powstaje przecież potem wiele innych zup, a przede wszystkim uwielbiana przez wszystkich, zarówno dzieci, jak i dorosłych zupa pomidorowa.
Jednak po odcedzeniu rosołu zazwyczaj zostaje cała miska pysznego mięsa i warzyw. Niektórzy nie wiedząc co z nimi zrobić wyrzucają te resztki, a to wielki błąd. Można z nich przygotować niejedno pyszne danie, które posmakuje całej rodzinie.
Farsz do pierogów z resztek z rosołu
Najszybciej i najprościej można przerobić resztki z rosołu na farsz do pierogów. Mięciutkie mięso i aromatyczne warzywa stworzą kompozycję smakową, jakiej nie uda się zrobić ze świeżo gotowanych składników. Potrzebujecie:
- ok. 500 g mięsa z rosołu
- 4 średnie marchewki z rosołu
- pietruszkę z rosołu
- cebulę
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny
- suszony majeranek
Mięso oraz warzywa z rosołu zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrójcie w kosteczkę i zrumieńcie na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą, pieprzem, majerankiem i wszystko dokładnie wymieszajcie. Farsz do pierogów gotowy. Teraz wystarczy tylko przygotować tradycyjne ciasto na pierogi, zapakować w nie mięso i ugotować.
Farsz do krokietów z resztek z rosołu
Druga, bardzo prosta i bardzo szybka propozycja, jak wykorzystać resztki z rosołu, to farsz do krokietów. Robi się go banalnie prosto, a krokiety z takim farszem smakują doskonale i można dzięki temu zrobić obiad na kilka dni. Przygotujcie:
- 500 g mięsa z rosołu
- warzywa z rosołu ( marchewka, pietruszka, kawałek selera, por)
- 2 średnie cebule
- 4 średnie pieczarki
- 1/3 szklanki rosołu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Obraną cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki obierzcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Cebulę i pieczarki podsmażcie na łyżce masła z odrobiną oleju na złoty kolor. Mięso z rosołu obierzcie ze skóry i oddzielcie od kości. Mięso, warzywa oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami zmielcie w maszynce do mięsa. Wymieszajcie z rosołem, by nadać masie odpowiednią konsystencję i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
Teraz wystarczy usmażyć naleśniki, zawinąć w nie farsz z resztek z rosołu, obtoczyć panierką i usmażyć pyszne krokiety.
Co zrobić z warzyw z rosołu?
Najprościej przygotować z nich kultową sałatkę jarzynową. Ugotowane warzywa mają dużo głębszy smak dzięki wywarowi z rosołu, przez co nie trzeba ich już specjalnie przyprawiać. Ugotowane marchewki, pietruszki i seler pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie ugotowane, pokrojone ziemniaki, ogórek kiszony, jajka, groszek i majonez. Do tego sól, pieprz do smaku i macie wspaniałą sałatkę gotową. Do podstawowego składu można dodać starte jabłko, kukurydzę z puszki, cebulę, albo por, wedle uznania. Ta sałatka nigdy się nie znudzi.


















