Gdy następnym razem będziecie gotowali wielki gar rosołu, od razu odłóżcie z niego całe mięso na pewne szybkie i tanie danie. Do tego musicie dorzucić już tylko kilka najprostszych składników z lodówki, a całe przygotowania potrwają dosłownie chwilkę. Gotowe danie będzie jednak nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądające na talerzach.
Co można zrobić z mięsa z rosołu?
Gotowane mięso z rosołu zwykle służy nam do przygotowania masy na pasztet lub farszu do krokietów czy na pierogi. Nie każdy jednak wie, że można z nich też zrobić przepyszne medaliony, czyli smażone kotleciki z kawałków mięsa i warzyw w jajecznej masie. Takie danie przygotowuje się błyskawicznie i niewielkim kosztem, bo bazą są tylko jajka, mąka i mleko, a do tego można dorzucić właściwie wszystko, co macie akurat w lodówce. Przykładowy zestaw dodatków to pieczarki, papryka i cebula, ale próbujcie różnych wersji i twórzcie własne kompozycje smakowe.
Ten przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @w5smakachef. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i kroki przygotowania oraz smakowite zdjęcie gotowych medalionów.
Prosty przepis na medaliony z mięsa z rosołu
Składniki:
- gotowane mięso z rosołu,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 4 pieczarki,
- 1 papryka,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, czosnek granulowany, rozmaryn,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Jajka wymieszajcie z mlekiem i mąką na jednolitą masę.
- Mięso z rosołu rozdrobnijcie, a cebulkę i paprykę drobno pokrójcie. Pieczarki wyczyśćcie (możecie obrać skórkę lub tylko ją wyszorować) i posiekajcie.
- Kawałki mięsa i warzyw wrzućcie do jajecznej masy i dokładnie połączcie całość.
- Gotową masę doprawcie do smaku przyprawami i wykładajcie łyżką na rozgrzaną patelnię, formując medaliony.
- Medaliony smażcie z obu stron na złoty kolor, a potem wykładajcie z patelni na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć kotleciki z nadmiaru tłuszczu.
Źródło: Instagram.com/w5smakachef/
Medaliony z mięsa z rosołu - dodatki
Zamiast pieczarek, cebulki i papryki, możecie też dorzucić do środka masy na kotlety takie smakowitości jak starta cukinia i marchewka, odsączone kukurydza z puszki, posiekany szczypiorek lub zblanszowany szpinak. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby dodać do masy świeże lub suszone zioła, takie jak bazylia, tymianek, oregano, czy koperek.
Dodatkowo świetnie sprawdzą się tutaj także wszelkiego rodzaju sery, które dodatkowo "skleją" masę, a po usmażeniu sprawią, że medaliony będą apetycznie ciągnęły się z każdym kolejnym kęsem. Możecie wykorzystać zarówno zwykły ser żółty, jak i mozzarellę, pleśniowy camembert lub brie, a nawet twardy ser typu parmezan bądź grana padano.
Co zrobić z resztek po rosole? Inne pomysły
Gdy medaliony już się wam przejedzą, możecie przetestować też inne pomysły na mięso z rosołu. Wśród przeróżnych przepisów szczególnie polecamy przygotowanie smarowidła na kanapki. Taką mięsną pastę do chleba przygotujecie w zwykłym blenderze, a wystarczy dodać do niej odrobinkę majonezu lub ugotowane na twardo jajka.
Kolejnym smacznym pomysłem są chrupiące kuleczki w panierce. Aby je zrobić musicie tylko wymieszać kawałki mięsa z jajkiem, tartym serem i odrobiną bułki tartej. Potem już tylko wszystko obtaczamy w kolejnej porcji bułki tartej i smażymy na głębokim tłuszczu.


















