Kupujecie rzodkiewkę na pęczki, ale wykorzystujecie tylko chrupiące kuleczki, a liście wyrzucacie do kosza? Zobaczcie, jak wiele walorów ma ta niedoceniana zielenina, a już nigdy nie zmarnujecie ani jednego listeczka. Wbrew pozorom pesto to tylko początek wszystkich pyszności, które możecie wyczarować z tego kuchennego "odpadu".

Liście rzodkiewek - właściwości

Zanim przejdziemy do wykorzystania tego zielonego składnika w kuchni, zacznijmy od tego, czy warto jeść liście rzodkiewki? Okazuje się, że zdecydowanie tak, bo w takich niepozornych pęczkach kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Przede wszystkim mają one mnóstwo witaminy C, a do tego cały wachlarz minerałów, takich jak żelazo, fosfor czy wapń. Taki skład sprawia, że liście rzodkiewek wspierają przemianę materii, działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność, a dodatkowo mogą też pomagać obniżać ciśnienie tętnicze. 

Aby skorzystać ze wszystkich powyższych korzyści, warto więc zaprosić te zielone listki do kuchni. Można je wykorzystywać na przeróżne sposoby, bo świetnie sprawdzają się na surowo i nie tylko. Sprawdźcie, co zrobić z nich w wersji na ciepło.  

liście rzodkiewki

Źródło: Getty/iStock

Co można zrobić z liści rzodkiewki?

Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni? Zwykle robi się z surówki i sałatki lub po prostu używa jako dodatek na kanapki. Można z nich też wyczarować domowe pesto, idealne do makaronu czy smarowania grzanek. Takie smarowidło wychodzi o wiele taniej niż włoskie pesto z bazylii, a w smaku i właściwościach wcale nie jest od niego gorsze. Świetnym daniem za półdarmo będzie też zupa z liści rzodkiewki lub naleśniki czy omlet z takim zielonym dodatkiem. 

Jest jednak jeszcze lepszy pomysł, o którym mało się mówi, a mianowicie duszone liście rzodkiewki z patelni. Okazuje się, że ta zielenina świetnie sprawdza się nie tylko na surowo, bo po obróbce termicznej ma równie świetny smak i wspaniale nadają się do nadziewania przeróżnych dań. Z powodzeniem więc można zastępować nimi szpinak w farszach do naleśników, pierogów czy kruchej tarty.

Przepis na duszone liście rzodkiewki

Składniki:

  • 2 duże pęczki liści rzodkiewki
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego przebrania całego pęczka listków i wyrzucenia tych, które są zwiędłe. Następnie dokładnie myjemy całość pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 

Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy na to osuszone listki. Chwilę wszystko podsmażamy, a na koniec dodajemy czosnek i dusimy pod przykryciem aż listki zmiękną.