Liście kalarepy to bardzo niedoceniana część tego warzywa. Często lądują w koszu, na kompostowniku albo jako smakołyk dla świnek morskich. To błąd! Wykorzystajcie je jako składnik pesto, sałatki lub usmażcie w cieście naleśnikowym.
Liście kalarepy smażone w cieście naleśnikowym
Składniki:
- kilka liści kalarepy,
- szklanka mąki,
- pół szklanki mleka,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
- Mieszamy mąkę z mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
- Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i papryką.
- Obmywamy liście kalarepy pod bieżącą wodą i osuszamy.
- Zanurzamy każdy liść w cieście naleśnikowym.
- Przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
- Wlejmy go nieco więcej, aby nie nasiąkały tłuszczem.
- Smażymy na złoty kolor przez minutę z każdej strony.
- Przekładamy na ręcznik papierowy.
- Doskonale smakują podane z sosem czosnkowym.
Dlaczego kalarepa jest gorzka?
Kalarepa może być gorzka z kilku powodów. Jednym z nich jest przejściowa susza, gdzie podłoże mogło być wyjałowione. Inną przyczyną jest przenawożenie warzyw, stąd bardzo ważne jest, aby wybierać je od sprawdzonych dostawców.
Związki siarki znajdujące się w miąższu kalarepy również odpowiadają za charakterystyczny, gorzkawy posmak. Warto jednak spożywać ją na surowo ze względu na właściwości zdrowotne. Polecana jest w szczególności osobom z niedokrwistością oraz tym kontrolującym poziom cholesterolu.