Liście kalarepy to bardzo niedoceniana część tego warzywa. Często lądują w koszu, na kompostowniku albo jako smakołyk dla świnek morskich. To błąd! Wykorzystajcie je jako składnik pesto, sałatki lub usmażcie w cieście naleśnikowym.

Liście kalarepy smażone w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • kilka liści kalarepy,
  • szklanka mąki,
  • pół szklanki mleka,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
  2. Mieszamy mąkę z mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i papryką.
  4. Obmywamy liście kalarepy pod bieżącą wodą i osuszamy.
  5. Zanurzamy każdy liść w cieście naleśnikowym.
  6. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
  7. Wlejmy go nieco więcej, aby nie nasiąkały tłuszczem.
  8. Smażymy na złoty kolor przez minutę z każdej strony.
  9. Przekładamy na ręcznik papierowy.
  10. Doskonale smakują podane z sosem czosnkowym.

Dlaczego kalarepa jest gorzka?

Kalarepa może być gorzka z kilku powodów. Jednym z nich jest przejściowa susza, gdzie podłoże mogło być wyjałowione. Inną przyczyną jest przenawożenie warzyw, stąd bardzo ważne jest, aby wybierać je od sprawdzonych dostawców.

Związki siarki znajdujące się w miąższu kalarepy również odpowiadają za charakterystyczny, gorzkawy posmak. Warto jednak spożywać ją na surowo ze względu na właściwości zdrowotne. Polecana jest w szczególności osobom z niedokrwistością oraz tym kontrolującym poziom cholesterolu.