Latem wszyscy chętnie zajadamy się takimi pysznościami jak truskawki, maliny czy czereśnie, ale wielu zapomina o innych wybitnych przysmakach z babcinych ogródków.. W dzieciństwie wielu z nas chętnie zrywało je wprost z krzaczków, a obecnie stały się nieco zapomniane. Poznajcie wszystkie ich właściwości i pomysły na wykorzystanie ich w kuchni, a od razu zatęsknicie za tym smakiem. 

Niedoceniany skarb z ogródka

Na zdjęciu powyżej są oczywiście porzeczki białe. Choć te czarne i czerwone cieszą się zdecydowanie większą popularnością, to jednak właśnie te białe kuleczki będą najlepszym wyborem, jeśli macie w domu alergików. Mało kto bowiem wie, że biała porzeczka jest w rzeczywistości jedną z odmian czerwonej porzeczki, ale nie ma w niej barwnika, a to właśnie on wywołuje reakcje alergiczne. Oprócz tego waloru białe kuleczki po prostu są przepyszne i mniej cierpkie od popularnej czarnej odmiany, dlatego zdecydowanie warto trochę o nich przypomnieć i zaprosić je na stoły.

Kiedy zbierać porzeczki białe? Ten owoc rośnie przez cały lipiec aż do początku sierpnia, a więc sezon właśnie startuje i to najlepszy moment, aby wykorzystać te drobne kuleczki w kuchniach. Warto to zrobić, bo białe porzeczki są nie tylko pyszne, ale i bardzo cenne dla całego organizmu. Zobaczcie, jakie mają właściwości, a od razu nabierzecie ochoty na garstkę takiej przekąski.

Biała porzeczka - właściwości

Białe porzeczki to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, gdyż znajdziemy w nich minerały, takie jak magnez, potas, fosfor, żelazo czy sód, a także witaminy A, C, E i te z grupy B. Taki skład sprawia, że białą porzeczka pozytywnie wpływa na cały organizm:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pomaga na trawienie,
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu,
  • poprawia wzrok,
  • wspiera pracę serca,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu,
  • wzmacnia system nerwowy.

Co można zrobić z białej porzeczki?

Białe porzeczki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Na świeżo świetnie sprawdzi się jako wartościowa przekąska lub piękna naturalna dekoracja ciast, deserów czy napojów. Z kolei podczas gotowania biała porzeczka genialnie sprawdzą się jako składnik wszelkiego rodzaju ciast i deserów na zimno. Szczególnie polecamy chrupiące ciasto z porzeczkami i bezą oraz idealnie kremowy sernik z porzeczkami.

Porzeczki sprawdzą się jednak nie tylko w daniach i napojach na słodko, ale i w wytrawnych propozycjach. Świetnie pasują do pieczonych i smażonych mięs, a także serów. Wystarczy z nich zrobić prostą konfiturę, a przyda się ona do wielu obiadów i przystawek na zimno. 

Jeśli jednak chcecie zachować smak i aromat porzeczki na cały rok, to najlepiej zróbcie z niej domowe soki i kompoty, dżemy czy galaretki. Takie słodkie przetwory będą kulinarną namiastką lata nawet w środku zimy. 

Co więcej, do kuchni warto przynieść nie tylko same owoce, ale i liście białej porzeczki, z których można zrobić wartościowy napar. Zbierajcie więc pełnymi garściami zarówno białe porzeczki, jak i ich zielone listki, a skorzystają na tym nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm.