Lubicie przygotowywać domowe przetwory i co roku szykujecie duże zapasy na zimę? Zamiast znów zapełniać spiżarnie takimi klasykami jak dżem truskawkowy, konfitura z wiśni, czy powidła śliwkowe, postawcie tym razem na coś nowego, a będziecie zachwyceni. Choć dżem z ogórka może początkowo brzmieć jak żart, to w rzeczywistości kryje się za nim genialny przepis na słodkie i aromatyczne smarowidło idealne na kanapki i do naleśników. Zobaczcie, jak zrobić dżem ogórkowy krok po kroku i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Dżem z ogórka - nietypowy pomysł na domowe przetwory

Sezon na ogórki w pełni oznacza szykowanie z tych warzyw wszelkiego rodzaju przetworów do słoików. Zamiast jednak robić tylko kiszonki i marynaty na bazie octu, w tym roku pokombinujcie trochę bardziej i otwórzcie się na nowe smaki. Okazuje się bowiem, że z ogórków można robić nie tylko smaczne przetwory wytrawne, ale i te na słodko.

Ostatnio trafiliśmy w internecie na nietypowy przepis, czyli dżem z ogórka i od razu zainteresowaliśmy się tym pomysłem. Aby go przygotować, wystarczy zetrzeć ogórki na tarce o drobnych oczkach, zasypać cukrem, a następnie gotować przez kilka godzin jak wszystkie inne klasyczne dżemy.

Takie deserowe wydanie popularnego warzywa jest wybitnie smaczne, a mało osób je zna, więc zdecydowanie warto to zmienić, szczególnie, że dżem z ogórków świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek czy naleśników, gofrów i placuszków na słodko. Zobaczcie, jak zrobić dżem ogórkowy krok po kroku i spróbujcie sami, a zakochacie się w nim już od pierwszego słoiczka.

Jak zrobić dżem z ogórków? Dorzućcie 2 nietypowe dodatki

Dżem z ogórka i cukru smakuje pysznie już sam w sobie, ale trafiliśmy na dość nietypowy przepis, w którym do garnka dorzuca się jeszcze 2 nietypowe dodatki i ta wersja jeszcze bardziej przypadła nam do gustu. Na blogu podrozenajezyku podpatrzyliśmy dżem z ogórka i melona z dodatkiem wanilii i taka mieszanka smaków oraz aromatów to już kompletne niebo na talerzu, a właściwie w słoiku. Podobno taki pomysł pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, ale u nas jeszcze mało kto je zna. 

Jakby smaków w słoiczku było mało, to oprócz tych głównych dodatków, autorka przepisu dorzuca też do swoich ogórkowych przetworów miętę i sok z cytryny, które jeszcze mocniej podkręcają zapach gotowego dżemu. Zobaczcie dokładny przepis i sami spróbujcie zrobić to cudo, a z pewnością nie pożałujecie.

Prosty przepis na dżem z ogórka i melona

Składniki:

  • 1 duży ogórek,
  • połówka melona,
  • 0,5 kg cukru,
  • pół łyżeczki nasion wanilii (można dodać zamiennie 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
  • pół łyżeczki świeżych, pokrojonych listków mięty,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Ogórka dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Melona dzielimy na pół i wydrążamy z niego pestki oraz obieramy skórkę, a miąższ kroimy w drobną kosteczkę. 
  2. Rozdrobnionego ogórka i melona wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, a następnie całość odstawiamy na około 6 godzin. Po tym czasie przerzucamy całość do garnka, dodajemy wanilię i zaczynamy gotować wszystko na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając.
  3. Po około 2 godzinach odstawiamy garnek z palnika, dorzucamy do dżemu posiekane listki świeżej mięty oraz wyciskamy sok z całej cytryny i odstawiamy całość na kolejnych 6 godzin. 
  4. Na koniec ponownie zagotowujemy całość i przelewamy gorący dżem z ogórka do czystych, wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy naczynia szczelnymi wieczkami i ustawiamy je do góry dnem, aż do całkowitego wystudzenia. 

Źródło: podrozenajezyku.blogspot.com