Wiadomo, że trudno oprzeć się soczystym, ciemnofioletowym owocom prosto z lasu, ale ceny potrafią całkiem ostudzić zapał do pieczenia jagodzianek. W zamian warto wypróbować równie pulchne drożdżowe bułeczki z porzeczkami. Najlepiej wykorzystać czerwoną odmianę, która jest tańsza niż czarna i tworzy apetyczne nadzienie o soczystej barwie. Jest co prawda kwaśniejsza, ale ma wielu zwolenników i moc witaminy C.    

Dlaczego warto postawić na porzeczanki? 

Z przyzwyczajenia pieczemy jagodzianki, kiedy tylko pojawią się pierwsze wiaderka przy leśnych drogach, ale drożdżowe bułeczki można zrobić z nadzieniem z dowolnych sezonowych owoców. Wielu z nich nie doceniamy, tak jak skromnej czerwonej porzeczki, która rumieni się na krzaczkach w czerwcu, w niejednym, nawet małym ogródku. Dlaczego warto upiec tego lata drożdżówki z porzeczkami? Oto 3 powody:  

  • Czerwone porzeczki są przede wszystkim tańsze niż jagody. Sezon na nie trwa dłużej, więc mamy sporo czasu na robienie różnych słodkości i przetworów.  
  • Mają więcej witaminy C i są bardziej kwaskowe. Posmakują tym, którzy nie lubią bardzo słodkich wypieków.   
  • Porzeczki są łatwiej dostępne. Często rosną w przydomowym ogródku, a ich uprawa nie jest wymagająca. Po jagody trzeba udać się do lasu, a zrywanie większych ilości nie należy do łatwych zadań.   

Drożdżówki z porzeczkami – przepis 

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 120 g cukru 
  • 100 g masła 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka 
  • 200 ml mleka 
  • Szczypta soli 

Składniki na nadzienie: 

  • 500 g czerwonych porzeczek 
  • 40 g cukru (lub więcej, do smaku) 
  • 30 g maki ziemniaczanej 
  • opcjonalnie: ekstrakt z wanilii 

Przygotowanie: 

  1. Przygotowujemy zaczyn. Rozkruszamy drożdże do miseczki. Łączymy je z łyżką cukru i 4 łyżkami ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na 10 minut, żeby zaczął pracować.  
  2. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy masło. Podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. 
  3. Wsypujemy do miski mąkę pszenną (najlepiej luksusową, typ 550). Dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, jajko, żółtka i zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Wlewamy mleko z masłem. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalną końcówką (hakiem). 
  4. Wkładamy ciasto do dużej miski. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę lub do czasu, kiedy ciasto powiększy swoją objętość dwukrotnie. Jeśli w domu jest dosyć chłodno, a chcemy przyspieszyć proces, możemy włożyć je do piekarnika. Należy go rozgrzać wcześniej do około 40°C i wyłączyć. 
  5. W czasie, kiedy wyrasta ciasto, przygotowujemy nadzienie z porzeczek. Zdejmujemy je z gałązek, myjemy i dobrze osuszamy. Delikatnie mieszamy je z mąką ziemniaczaną, tak żeby skrobia pokryła wszystkie owoce. Posypujemy cukrem (najlepiej zrobić to tuż przed nadziewaniem, żeby porzeczki nie zdążyły puścić soku). 
  6. Dzielimy wyrośnięte ciasto drożdżowe na 16 kulek. Lekko spłaszczamy porcję w dłoni i nakładamy na środek porzeczki z mąką i cukrem. Sklejamy palcami krawędzie ciasta. Formujemy bułeczkę. 
  7. Umieszczamy drożdżówki z porzeczkami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.  
  8. Pieczemy porzeczanki przez około 20 minut w 180°C, aż ładnie się zarumienią. Studzimy.    

Czym udekorować drożdżowe bułeczki z porzeczkami? 

Drożdżówki z czerwonymi porzeczkami, podobnie jak jej siostrzane jagodzianki, można po prostu po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Główne skrzypce mają tu grać owoce, więc bułeczki nie potrzebują wymyślnych dekoracji. Jeśli jednak chcemy podkręcić ich smak i strukturę, możemy przygotować: 

  • gęsty lukier ze szklanki cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i łyżeczki soku z cytryny (podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić takimi dodatkami jak skórka pomarańczy, sok z czerwonej porzeczki lub woda różana); 
  • kruszonkę – należy zagnieść ją z mąki, cukru i masła. Jeszcze nieupieczone bułeczki trzeba posmarować z wierzchu jajkiem, żeby kruszonka przykleiła się do ciasta. Rozcieramy ją w palcach i pokrywamy nią drożdżówki. Zapiekamy. Do kruszonki można dodać szczyptę cynamonu lub mielone orzechy laskowe.   
  • polewę z białej czekolady (krem ganache na bazie śmietanki) – świetnie przełamie kwasowość czerwonych porzeczek.