Pewnie wielu z was powyższe zdjęcie może przypominać popularny owoc z babcinego ogródka, ale okazuje się, że to coś zupełnie innego i jeszcze lepszego. Ta mało znana roślina zdecydowanie zasługuje na większą popularność i to nie tylko ze względu na doskonały smak i konsystencję, ale i fantastyczne właściwości. Poznajcie go i zobaczcie, jak można wykorzystać te ciemne drobinki w kuchni, a od razu zechcecie posadzić takie krzaczki w swoich ogródkach. 

Nieznany owoc 2w1, który warto posadzić w ogródku

Choć może wam się wydawać, że na powyższym zdjęciu widzicie zwykły ciemny agrest, to wcale nie jest to ten popularny owoc, a jego niezwykły "kuzyn". Nie każdy słyszał bowiem o tym, że istnieje coś takiego jak porzeczkoagrest, czyli krzyżówka czarnej porzeczki i agrestu. Ta odmiana pochodzi z Niemiec i powstała już w 1926 roku. Stworzył ją Paul'a Lorenza w instytucie Kaiser Wilhelm w Berlinie. Mówi się, że powodem wymyślenia takiej krzyżówki były charakterystyczne ostre kolce agrestu, więc aby zachować jego smak, ale bez nieprzyjemnego kłucia, powstał właśnie porzeczkoagrest. 

Sama uprawa tej rośliny nie jest trudna, bo krzaczki nie mają zbyt dużych wymagań i przyjmują się właściwie w każdym ogródku. Rosną na wysokość około 1,5-2 metrów, a owocują od lipca do sierpnia. Same owoce to kuleczki nieco podobne kształtem do agrestu, ale o znacznie ciemniejszej barwie. Zobaczcie, jakie mają walory i zaproście je również na swoje podwórka, a z pewnością nie pożałujecie.

Jak smakuje porzeczkoagrest?

Jego smak przypomina klasyczny agrest, ale z lekko jagodową nutą. Dodatkowo ma on znacznie cieńszą i delikatniejszą skórkę, przez co jest przyjemniejszy w pałaszowaniu. Z kolei zapachem bliżej mu do czarnej porzeczki, więc mamy tu połączenie samych najlepszych cen obu owoców. Walory smakowe i zapachowe to jednak nie wszystko, bo największą zaletą są wartości odżywcze tych drobinek. Zobaczcie, jakie właściwości ma porzeczkoagrest, a jeszcze bardziej zechcecie posadzić go we własnych ogródkach. 

Porzeczkoagrest - właściwości

Porzeczkoagrest to prawdziwa naturalna skarbnica cennych składników. Znajdziemy z nim między innymi potas, magnez, cynk, fosfor, wapń i miedź, a także beta-karoten i witaminy C, A, K, E oraz tych z grupy B, a taki skład sprawia, że te niepozorne owocki przynoszą całe mnóstwo korzyści całemu organizmowi:

  • wzmacnia odporność,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • poprawia trawienie,
  • wspiera układ krwionośny,
  • pozytywnie wpływa na kondycję skóry.

Jak wykorzystać porzeczkoagrest w kuchni?

Owoce porzeczkoagrestu same w sobie są pyszną przekąską i można je jeść na surowo lub dorzucać do jogurtu, muesli czy owsianki. Jeśli jednak będziecie mieli większy zapas tego przysmaku, możecie wykorzystać go do wielu smakowitych przetworów czy wypieków. Genialnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju ciast i deserów na zimno oraz na sok, syrop, dżem, mus czy galaretkę