Budyniowa jaglanka z owocami zasmakuje każdemu. Jest przyjemnie kremowa, gęsta, ale nie za bardzo, wprost fenomenalna. Przepisem podzieliła się Ania Starmach, która wie, co robi, dlatego warto skorzystać z jej kulinarnego doświadczenia. Zaletą takiego śniadania jest też to, że można ją podawać z wieloma dodatkami. To pozwala bez problemu dopasować ją do własnych upodobań.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana płynie na fali rosnącej popularności zdrowego odżywiania. Najczęściej jemy ją w formie dodatku do sosów mięsnych lub warzywnych, staje się głównym elementem farszów, sałatek i kotletów. Zdecydowanie warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie. Zawiera sporo węglowodanów, dlatego na długo syci, dzięki temu znika chęć na podjadanie. Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, wpływa na odporność, dobrze wpływa na przemianę materii i jest lekkostrawna. Warto wspomnieć też o koncentracji i pamięci, na które działa pozytywnie.

Składniki na budyniową jaglankę

  • 85 g suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 banan
  • spora garść ulubionych, sezonowych owoców
  • porcja wybranych orzechów lub nasion

Jak zrobić budyniową jaglankę?

  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko, płuczemy ją pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Do rondelka wlewamy 250 ml wybranego mleka, każde sprawdzi się dobrze. Może być owsiane, ryżowe lub migdałowe – to ostatnie wpłynie na przyjemny aromat budyniu. Wsypujemy do niego kaszę jaglaną. Jak się zagotuje, odmierzamy 15-20 minut. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy, żeby uniknąć przypalenia. Gotową kaszkę odstawiamy do przestudzenia.
  3. Banan myjemy, zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki, które będzie można bez problemu zmiksować. Można też dodać do blendera w całości.
  4. Kaszę jaglaną przekładamy do blendera (odpowiedni będzie zarówno kielichowy, jak i ręcznym typu żyrafa), dokładamy banan, wlewamy 250 ml mleka. Miksujemy aż uzyskamy dość gładką konsystencję, przypominającą budyń. Dodatkowo można wcisnąć 15 ml soku (1 łyżka), żeby banan w kaszy nie ściemniał po chwili. Jest to szczególnie istotne, jeśli decydujemy się wziąć budyniową jaglankę na wynos, do pracy lub szkoły.
  5. Masę jaglano-budyniową nakładamy do miseczek. Wierzch posypujemy wybranymi owocami sezonowymi i orzechami.

Kaszę na budyń jaglany możemy ugotować też na wodzie lub w soku owocowym, np. jabłkowym, pomarańczowym lub ananasowym.

Co można jeszcze dodać do budyniu jaglanego?

Szczególnie popularne są truskawki, maliny, jeżyny i borówki. W okresie jesienno-zimowych sprawdzą się mrożone. Podane latem mogą z kolei przynieść orzeźwienie. Ale dobrze pasuje do niej większość świeżych owoców lub wcześniej przetworzonych. Mogą to być:

  • pomarańcze
  • ananas
  • brzoskwinie
  • nektarynki
  • morele
  • jagody
  • melon
  • mango
  • marakuja
  • kiwi
  • jabłko
  • gruszka

Owoce można dodać też pod koniec gotowania kaszy. Dobrą opcją będą owoce jagodowe, które rozpadną się pod wpływem temperatury. Kaszka będzie miała atrakcyjny kolor. Ale też świeże jabłko szarlotkowe, typu szara reneta lub mango, wtedy wyjdzie nam wersja podobna do tajskiego mango sticky rice.
Dodatkowo posypujemy ją orzechami, np. nerkowcami, włoskimi, laskowymi (lepsze będą prażone, można je w ten sposób zrobić na suchej patelni lub w piekarniku), pekanami, piniowymi, migdałami lub pistacjami bez soli.

Zobaczcie jak na swoim Instagramie Ania Starmach robi budyniowa jaglane krok po kroku:

źródło: Instagram/ania_starmach