Kasza jaglana – właściwości

To prawdziwa celebrytka wśród kasz. Ma właściwości odkwaszające organizm, jest odżywcza i  lekkostrawna – nic więc dziwnego, że wchodzi w skład wielu diet odchudzających. Kasza jaglana zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację, krzemionkę (która ma leczniczy wpływ na stawy) oraz dużo witamin z grupy B (m.in. ryboflawinę, tiaminę i kwas pantoneinowy). Oprócz tego poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci i jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników. Chyba trudno o bardziej zdrowe i pożywne śniadanie!

Jaglanka na śniadanie – jak ugotować kaszę?

Aby przygotować jaglankę w wersji śniadaniowej trzeba najpierw ugotować kaszę. Będziesz potrzebować jednej szklanki kaszy jaglanej, 2 szklanek mleka roślinnego (na przykład kokosowego) lub wody, szczypty soli i opcjonalnie jednej łyżeczki ksylitolu lub cukru. Kaszę jaglaną najpierw dwukrotnie sparzamy wrzątkiem, by straciła swoją goryczkę. Następnie gotujemy w wodzie lub na mleku roślinnym w proporcjach 2:1 (2 szklanki płynu na 1 szklankę kaszy), dodając cukier i szczyptę soli. Gotujemy kaszę aż wchłonie większość wody (około 15 minut), a następnie odstawiamy ją z ognia aby doszła w garnku. W razie potrzeby możemy później dolać odrobinę mleka, aby miała bardziej kremową konsystencję. Tak przygotowaną jaglankę możesz podać ze wszystkim, co lubisz – my wybraliśmy dla Was 5 najsmaczniejszych przepisów.

Zobacz też: