Kasza manna z sokiem to dla wielu z nas jedno z najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa. Przygotowywały ją nam nasze mamy i babcie, a do tego była częstym przysmakiem na przedszkolnych i szkolnych stołach. Warto jednak przygotować ją nieco inaczej, dodając 1 extra składnik, czyli budyń. Dzięki temu będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej aksamitna. Spróbujcie, a już zawsze będziecie tam robili.

Jak zrobić kaszę manną, żeby była smaczniejsza?

Klasyczna kasza manna na mleku może być trochę nudna, dlatego warto wzbogacić ją dodatkiem budyniu. Dzięki temu prostemu patentowi, ugotowane danie będzie jeszcze lepsze i zyska przyjemniejszą konsystencję. Wszystko dlatego, że dodatek budyniowego proszku sprawi też, że manna zyska więcej smaku i pięknego aromatu. Możecie wybrać dowolnie budyń o smaku waniliowym, śmietankowym, a nawet malinowym czy czekoladowym, by w ten sposób nadać kaszce dodatkowy kolor.

Co więcej, tak ugotowana kasza manna będzie też bardziej kremowa i aksamitna, więc dosłownie sama rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie, ale pamiętajcie o zachowaniu odpowiednich proporcji.

Budyniowa kasza manna - przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 paczka budyniu (40 g).

Przygotowanie:

Odlewamy pół szklanki mleka, a całą resztę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy do niego kaszę i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż manna napęcznieje i zgęstnieje. W tym czasie w pozostałej ilości zimnego mleka rozpuszczamy budyń i przelewamy go do garnka, gdy manna będzie już gotowa. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze przez kilka minut gotujemy na małej mocy palnika.

Tak przygotowana kasza manna na budyniu sama w sobie smakuje doskonale, ale dodatkowo można ją dosłodzić cukrem bądź miodem albo polać po wierzchu syropem owocowym.

 

Źródło: pszczolkarobotnica.pl