Kruche ciasteczka, to deser, po który sięgamy często, gdy mamy ochotę na słodką przekąskę. Przepisów na ciasteczka jest cała masa. Różnią się począwszy od składników, po wykonanie i pieczenie. Niektóre wymagają nieco więcej składników i pracy, bo trzeba je wyrobić, rozwałkować i wykrawać. Jednak ten przepis jest bardzo prosty i z minimalna ilością składników.

Ciasteczka z mlekiem skondensowanym

Ciasteczka zrobione są jedynie z 3 składników, w tym prym wiedzie mleko skondensowane, nadając im bajeczną słodycz. A dodatkowo nie wymagają wałkowania i wykrawania. Można zaryzykować stwierdzenie, że to chyba najprostsze i najsmaczniejsze kruche ciasteczka, jakie można sobie wymarzyć. Wystarczy połączyć składniki, z ciasta ulepić w dłoni kuleczki, zrobić wgniecenie widelcem i upiec. Proste? To koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasteczka z mlekiem skondensowanym.

Do wykonania ciasteczek na mleku skondensowanym potrzebujecie:

  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła

Wsypcie do miski mąkę, wlejcie mleko skondensowane i wkrójcie masło. Całość zagniećcie ręką tak, by składniki się połączyły i by ciasto uzyskało jednolitą, gładką konsystencję. Gotowe ciasto włóżcie do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i odrywając po małym kawałku formujcie w dłoni  kulki, które układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każą kulkę lekko zgniećcie widelcem, by powstały charakterystyczne wgniecenia. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180C na ok ok. 12-15 minut.

Gotowe ciasteczka można jeść od razu. Są jednocześnie chrupiące i lekko wilgotne, dzięki zawartości mleka skondensowanego. Można też poczekać i posmarować je ulubionym dżemem, albo polać masą kajmakową. Wtedy będzie to już prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Genialnie smakują podane do kawy albo herbaty.

Jakie dodatki można dodać do ciasta na ciasteczka?

Jeśli lubicie, żeby ciasteczka miały dodatki, fantastycznie będą smakować z dorzuconą do ciasta żurawiną, albo pokruszonymi orzechami. Można tez dorzucić startą skóręe cytrynową, dzięki czemu nabiorą cytrusowego aromatu i smaku.