Gdy myślimy o sałatce ze świeżych ogórków, od razu mamy przed oczami mizerię, ale to tylko początek wszystkich przepisów z tym składnikiem w roli głównej. Ostatnio trafiliśmy na inny, znacznie ciekawszy przepis na sos do ogórków, który ma sobie znacznie więcej smaków i aromatów, a robi się go banalnie prosto i błyskawicznie. Zobaczcie, co dodać do ogórków, aby smakowały genialnie nawet bez żadnego kotleta i ziemniaków u boku. 

Jak zrobić sos do ogórków?

Zamiast jak zwykle mieszać śmietanę z solą, cukrem czy octem, tym razem spróbujcie czegoś bardziej aromatycznego i wyrazistego. Prostym i szybkim, a jednocześnie obłędnie smacznym pomysłem na sos do ogórków jest bowiem mieszanka z dodatkiem świeżej bazylii i orzechów włoskich. Po zblendowaniu ich ze śmietanową lub jogurtową bazą powstaje gładki sos o intensywnym aromacie i głębokim smaku, który do ogórków pasuje wprost idealnie.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na portalu doradcasmaku.pl. Co prawda tam był serwowany jako dodatek do musu ze świeżych ogórków, czyli wytrawnej galaretki w pucharkach. My jednak postanowiliśmy wykorzystać go w prostszy sposób, czyli do zwykłej surówki i okazało się to genialnym pomysłem. Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników i koniecznie skosztujcie takiego połączenia, a z miejsca się w nim zakochacie.

Przepis na ogórki w sosie bazyliowo-orzechowym

Składniki:

  • kilka ogórków gruntowych,
  • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 1 łyżka orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy (możemy je obrać ze skórek, ale nie jest to koniecznie) i kroimy w cienkie plasterki. Następnie warzywa przesypujemy do dużej miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na około 10 minut.
  2. W tym czasie w wysokim naczyniu blendujemy śmietanę lub jogurt naturalny z listkami świeżej bazylii i orzechami włoskimi. Gdy całość stworzy już gładki i jednolity sos, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na koniec odlewamy zgromadzoną z ogórkach wodę, po czym polewamy plasterki warzyw orzechowo-bazyliowym sosem i dokładnie wszystko mieszamy.

Sos bazyliowo-orzechowy do ogórków i nie tylko

Tak przygotowany sos możecie jednak wykorzystać nie tylko do ogórków, ale i do wielu innych sałatkowych i surówkowych kompozycji. Genialnie sprawdzi się on na przykład do sałaty, kalarepki czy cukinii.

Poza tym, możecie też wykorzystać go jako dodatek do wytrawnych naleśników, a także składnik do nafaszerowania tortilli czy wrapa. Jeśli natomiast dodacie nieco mniej śmietany i przygotujecie gęstszą mieszankę, to przyda się ona też jako dip do namaczania słupków świeżych warzyw. Taka lekka przekąska zastąpi popularny hummus i będzie hitem na wszystkich letnich przyjęciach.

Ostatnia propozycja podania tego pysznego, aromatycznego miksu to dania z grilla. Odświeżający bazyliowo-orzechowy sos idealnie przełamie bowiem tłuste mięsa i świetnie będzie komponował się zarówno z karkówką, filetami z kurczaka, jak i szaszłykami. Spróbujcie go w różnych wersjach i sami wybierzcie swoją ulubioną odsłonę.