Chodzą za wami pierogi z jagodami, jakie pamiętacie na wakacjach u babci? Ten sentymentalny smak można odtworzyć, a nawet uczynić go jeszcze lepszym. Zobaczcie, do dodać do pierogów z jagodami, aby były delikatne, mięciutkie, pełne farszu, a dodatkowo jeszcze pyszniejsze niż pamiętamy to z dzieciństwa. Cały sekret tkwi w niewielkiej szczypcie pewnego bardzo popularnego, choć zwykle nie kojarzonego z pierogami składnika.

Jak zrobić pierogi z jagodami, aby wyszły jak u babci?

Zanim poznamy najlepszy przepis na pierogi z jagodami, zacznijmy od podstaw. Oto kilka zasad, o których trzeba pamiętać, aby danie wyszło takie jak pamiętamy z dzieciństwa:

  • ciasto na pierogi robimy zawsze z ciepłej wody, gdyż wtedy wychodzi o wiele bardziej delikatne i miękkie,
  • nie warto dodawać do ciasta jajka, bo stanie się twardsze i bardziej zbite,
  • zagniecione ciasto na pierogi dobrze jest owinąć folią i odstawić na chwilę, zanim zabierzemy się za wałkowanie,
  • do świeżych jagód warto dodać odrobinę mąki, która wspaniale zagęści nadzienie i spowoduje, że nie będzie ono wypływało,
  • lepiąc pierogi z jagodami, należy bardzo dokładnie sklejać brzegi, aby nie puściły podczas gotowania,
  • dokładny czas gotowania zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta, ale zwykle trwa to około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Co się dodaje do jagód na pierogi?

Zwykle nasze mamy i babcie dosypywały do leśnych owoców tylko cukier, jednak warto dodać jeszcze 1 składnik. Chodzi o odrobinę cynamonu, najlepiej tego cejlońskiego, gdyż ma o wiele mocniejszy aromat. Znajdziecie go w większości marketów za niewielkie pieniądze, za to różnica zapachowa jest ogromna.

Wybierzcie więc ten konkretny rodzaj i dosypujcie go do każdego dania z jagodami, nie tylko pierogów. Taka cynamonowa nuta genialnie podkręci też domowe jagodzianki oraz wszelkiego rodzaju ciasta, racuchy czy naleśniki z jagodami. Nie przesadzajcie jednak z ilością tego proszku, gdyż łatwo można z nim przedobrzyć, a wtedy efekt wcale nie będzie lepszy. Nikt nie chce przecież, aby cynamon zdominował cały smak letnich jagód. 

Przepis na pierogi jagodowe z cynamonową nutą przygotowuje się jak zwykle. Jest więc bardzo prosty, o ile pamięta się o odpowiednich proporcjach na ciasto, bo to właśnie ono ma największe znaczenie. Zobaczcie, jak zrobić pierogi z jagodami i cynamonem, a zakochacie się od pierwszego kęsa.

Prosty przepis na pierogi z jagodami i cynamonem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • niewielka szczypta soli
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • 20 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1. Mąkę i odrobinę soli mieszamy z ciepłą wodą i wyrabiamy miękkie, delikatne ciasto. Gotową masę owijamy folią i odkładamy na około 10 minut.

2. W tym czasie dokładnie myjemy jagody, delikatnie je osuszamy i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. 

3. Ciasto na pierogi cienko wałkujemy i wycinamy kółka szklanką. Każde z nich wypełniamy porządną porcją jagód i mocno sklejamy brzegi. 

4. Pierogi z jagodami gotujemy we wrzątku przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.