Jedzcie te owoce garściami, a organizm wam za to podziękuje szybciej, niż myślicie. To naturalna skarbnica witamin i minerałów, które genialnie wpływają na ciało i umysł. Sezon trwa w najlepsze, dlatego już teraz warto zrobić zapasy na cały rok. Zobaczcie, jak wyczarować pełne słoiki smakowitego eliksiru, który pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami.

Owoc wiecznej młodości

Cały rok czekacie na pierogi z jagodami czy drożdżowe jagodzianki, więc latem kupujecie te owoce na kilogramy? W tym roku lepiej postawcie na jagody kamczackie, a nie pożałujecie. Choć wielu z nas kojarzy ten owoc, to mało kto wie, jakie są właściwości jagody kamczackiej. Tymczasem te niepozorne ciemne drobinki to prawdziwy skarb natury. Często nazywa się je owocami wiecznej młodości, gdyż zawierają mnóstwo flawnoidów, minerały, takie jak żelazo, krzem, magnez i fosfor, a także witaminy C, A oraz te z grupy B. Tak bogaty skład sprawia, że lista korzyści, jakie przynoszą te owoce, jest bardzo imponująca. 

Jagoda kamczacka - właściwości

  • wzmacnia odporność,
  • działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • poprawia kondycję skóry,
  • wspiera wzrok,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • dba o prawidłową pracę układu nerwowego,
  • wspiera pracę jelit i wątroby.

Co można zrobić z jagody kamczackiej?

Aby skorzystać ze wszystkich powyższych właściwości tego wyjątkowego owocu, można jeść go solo, jak zwykłe jagody, lub dodawać do przeróżnych potraw. Jagody kamczackie świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu czy owocowego koktajlu. Aby jednak móc korzystać z nich poza sezonem i zachować ich cenne właściwości na cały rok, najlepiej zrobić z nich domowy sok. Zobaczcie, jakie to proste. 

Przepis na sok z jagody kamczackiej

Składniki:

  • 1 kg jagody kamczackiej
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

1. Jagody dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Następnie wrzucamy owoce do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy wszystko na średniej mocy palnika, a kiedy sok zacznie wrzeć, dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy całość. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 25 minut.

2. Po tym czasie przecedzamy sok przez sito (pozostałe owoce wykorzystujemy do deseru, owsianki lub jogurtu). Gotowy sok przelewamy do czystych słoików, mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy przez około 15 minut.