Tylko szklaneczka świeżych jagód, trochę cukru, mąka i woda - zwykle tyle wystarczy, aby przygotować obłędne pierogi na słodko. Warto jednak dodać do tego zestawu pewien extra składnik, a wyjdą jeszcze lepsze. To popularny produkt za grosze, który większość z nas ma w kuchennych szafkach. Babcia zawsze dosypuje 1 łyżkę i dzięki temu jagodowe nadzienie staje się jeszcze bardziej rozkoszne. Koniecznie spróbujcie, a sami zaczniecie tak robić.

Jak zrobić dobre pierogi z jagodami - o tym trzeba pamiętać

Babciny sekret przepisu na pierogi z jagodami jest bardzo prosty. Zanim zawiniemy świeże owoce w pierogowe ciasto, należy wymieszać jagody nie tylko z cukrem, ale dodatkowo z odrobiną mąki ziemniaczanej. Ten składnik sprawi, że sok, który puszczają owoce podczas gotowania pierogów, zamieni się w gęstą, aksamitną masę. Dzięki temu po ugotowaniu i rozkrojeniu pierogów, jagodowe nie wypłynie od razu, tylko będzie bardziej zwarte i przyjemnie kremowe. Ile jej dodać? Z pewnością nie wolno przesadzać z tym składnikiem, dlatego na 500 g świeżych jagód wystarczy 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ile gotować pierogi z jagodami, aby wyszły idealnie?

Precyzyjnie ulepione pierogi trzeba już tylko ugotować, tylko jak długo to robić? Zwykle wystarczą około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Dokładny czas gotowania zależy jednak od grubości ciasta i wielkości samych pierożków, dlatego warto po prostu spróbować pierwszego ugotowanego pierożka i ocenić, czy taka konsystencja nam odpowiada.

Jak zrobić śmietankę do pierogów z jagodami, żeby smakowała jeszcze lepiej?

Tak przygotowane pierogi nie potrzebują już nie więcej, jak tylko kleksa śmietanki. Zazwyczaj miesza się ją z cukrem, ale można też wykorzystać do tego miód, aby przygotować nieco zdrowszą wersję. Zachęcamy też do przetestowania innych dodatków. Taką słodką śmietankę warto wzbogacić też szczyptą cynamonu lub odrobiną wanilii, a wtedy nasze słodkie pierogi staną się jeszcze bardziej smakowite.