Pierogi ruskie to duma kuchni polskiej i obowiązkowa potrawa na wielu stołach. Chętnie pałaszujemy je solo lub z okrasą z cebulki czy boczku, jednak jest jeszcze 1 pomysł, aby podkręcić ich smak. Wystarczy zamienić zwykły twaróg na inny rodzaj sera, a smak i zapach takiego dania oczaruje każdego. Spróbujcie tej wersji ruskich. Nie pożałujecie.

Co zamiast twarogu do pierogów ruskich?

Zwykle do pierogów ruskich używamy klasycznego białego, tłustego sera. Jednak aby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu, warto wybrać twaróg wędzony. Choć ten produkt znajdziemy już niemal we wszystkich większych sklepach i to w niezbyt wysokiej cenie, to wciąż nie wszyscy o nim wiedzą, a to wielka szkoda. Wędzony twaróg jest bowiem nie tylko o niebo smaczniejszy od zwykłego, ale ma też wspaniały zapach, który genialnie podkręca każde, nawet najprostsze danie.

Co można zrobić z wędzonego twarogu? Inne pomysły

Jeśli pierogi ruskie z twarogiem wędzonym już wam się znudzą, możecie użyć tego składnika również do innych dań. Ten składnik sprawdzi się również do takich smakołyków jak:

  • kopytka,
  • naleśniki na słono,
  • twarożek na kanapki,
  • sałatki,
  • wytrawne kruche tarty,
  • pyzy,
  • kartacze.

Przepis na pierogi ruskie z twarogiem wędzonym

Składniki:

  • około 600 g mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 0,5 kg tłuczonych ziemniaków
  • 250 g wędzonego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z mocno ciepłą wodą oraz solą. Wszystko wyrabiamy ręcznie na gładką, jednolitą masę, a następnie zawijamy ciasto w folię i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy farsz. Boczek kroimy z kostkę i podsmażamy na suchej patelni aż będzie rumiany i chrupiący. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Następnie mieszamy boczek i cebulę z tłuczonymi ziemniakami, wędzonym twarogiem oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Uważamy już na dosalanie, bo sam wędzony twaróg jest dość słony.  

Ciasto cienki wałkujemy i wykrajamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Następnie na każde kółeczko nakładamy sporą ilość farszu i dokładnie sklejamy pierożki. Gotowe pierogi ruskie z wędzonym twarogiem gotujemy w osolonym wrzątku przez około 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Następnie odcedzamy je i podajemy solo lub z ulubioną okrasą.