Szukacie przepisu na szybki obiad, ale nie macie zbyt wielu produktów w lodówce? W takich sytuacjach zawsze uratują was kluski kładzione na kefirze. Aby je zrobić, wystarczy wymieszać w jednej misce wspomniany kefir i 2 tanie dodatki, a reszta pójdzie już jak po maśle. W ten prosty sposób wyczarujecie sycący i smaczny posiłek dla całej rodziny w niespełna kwadrans.

Jak zrobić kluski kładzione na kefirze?

Zazwyczaj przepis na kluski kładzione to po prostu mieszanka jajek i mąki. Do tego dla otrzymania odpowiedniej konsystencji dodajemy jeszcze odrobinę wody lub mleka, jednak aby danie miało lepszy smak i delikatniejszą konsystencję, warto dolać do ciasta 1 szklankę kefiru. Taka niewielka zmiana pozwoli uzyskać znacznie lepszy efekt, a przygotowane w ten sposób kluseczki, można będzie podawać zarówno na słono, jak i na słodko. 

Sam proces przygotowanie jest banalnie prosty, bo składniki mieszamy rózgą w jednej misce i wykładamy na wrzątek. Bardzo liczą się tu jednak odpowiednie proporcje mokrych składników, czyli kefiru i jajek, do tych suchych. Trzeba jednak pamiętać, że każdy kefir może mieć inną gęstość, dlatego mąkę należy wsypywać stopniowo, aby móc na bieżąco kontrolować konsystencję masy. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie wypróbujcie to danie, a uratuje was w dni, gdy lodówka świeci pustkami. 

Kluski na kefirze - prosty przepis na obiad

Składniki:

  • 250 ml kefiru,
  • 2 duże jajka,
  • 240-320 g mąki (dokładna ilość zależy od gęstości kefiru),
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy jajka z kefirem i solą. Następnie do jednolitej masy stopniowo wsypujemy mąkę, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i bez żadnych grudek.  Tak przygotowane ciasto nabieramy zanurzoną we wrzątku łyżeczką do herbaty, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek. Kluski kładzione na kefirze gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia. 

 

Źródło: Youtube.com/@SprintCooking