Młoda kapusta to prezent od natury, który nie przestaje dawać. Już dawno opanowaliśmy sztukę przyrządzania jej na maśle z koperkiem i szczypiorkiem, pora przejść do innych receptur, a jest ich sporo. Można zrobić na przykład placki z młodej kapusty, lekki bigos, kapuśniak, irlandzki colcannon i wiele, wiele innych. Nic jednak nie przebije tradycyjnej kiszonki w tym niecodziennym wydaniu. Młoda kapusta z czosnkiem niedźwiedzim zaskakuje podniebienie.
Jak kisić kapustę młodą?
Proces kiszenia młodej kapusty nie różni się znacznie od tradycyjnej fermentacji w beczce, kamionce lub słoju. Świeże, jasnozielone liście warto przyrządzić na wzór ogórków małosolnych, żeby zachować ich delikatny, kojarzący się z wiosną smak. Co oznacza, że nie będziemy kisić jej zbyt długo, wystarczą nawet 3 dni (w zależności od warunków, w jakich przechowujemy kapustę). Można zrobić ją bez żadnych dodatków, a potem podawać w różnych surówkach ze świeżymi warzywami. Polecamy jednak skorzystać z majowych darów natury i dorzucić do kiszenia czosnek niedźwiedzi. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i substancji leczniczych. Wzmocni właściwości kiszonej kapusty, które mają zbawienny wpływ na odporność organizmu.
Przepis na kiszoną kapustę z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- Około 2,2 kg młodej kapusty (jeden spory głąb, po obraniu i wycięciu trzonu powinny zostać nam 2 kg)
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- Pęczek czosnku niedźwiedziego (lub 3 łyżki suszonej przyprawy, jeśli jest już poza sezonem)
- Łyżeczka nasion kopru włoskiego
- Łyżeczka gorczycy
- Łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Zdejmujemy zewnętrzne liście z młodej kapusty (zamiast je wyrzucać, możemy je odłożyć na później i wykorzystać do wywaru warzywnego lub wyścielenia garnka na gołąbki). Opłukujemy głąb z zewnątrz. Dzielimy go na ćwiartki. Wycinamy z nich twarde części trzonu. Szatkujemy kapustę w dosyć wąskie paski (można to zrobić za pomocą malaksera ze specjalną dostawką). Czosnek niedźwiedzi myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Jeśli liście są przerośnięte, kroimy je w mniejsze kawałki.
- Wkładamy kapustę i czosnek niedźwiedzi do dużej miski. Zasypujemy je solą. Ugniatamy i odstawiamy, aż uwolni się sok. To zadanie jest o wiele łatwiejsze, kiedy mamy do czynienia z młodą kapustą – jest o wiele delikatniejsza niż starsze okazy.
- Przekładamy kapustę do naczynia kamionkowego lub dużego słoika. Dorzucamy nasiona kopru włoskiego, gorczycę i ziarna pieprzu. Ugniatamy, żeby składniki były przykryte płynem. Możemy dolać nieco soku ze słoika z ogórków. Dociskamy ciężkim naczyniem. Odstawiamy w zaciemnione miejsce. Kiszona młoda kapusta z czosnkiem niedźwiedzim wyjdzie pyszna już po 3–5 dniach Najlepiej, żeby była małosolna, o delikatnym smaku.
Kimchi z młodej kapusty
A jeśli udać się w podróż kulinarną poza polskie granice, zachwyt wzbudzi pikantna kiszona młoda kapusta w stylu koreańskim, czyli kimchi. Najczęściej robi się je z kapusty pekińskiej (a także rzodkiewki i ogórka), ale świetnie sprawdzi się też młody głąb popularnej u nas białej odmiany. Do zrobienia tej wyjątkowej kiszonki z użyciem nowalijek potrzebne będą:
- 1 kg młodej kapusty
- 2 marchewki
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru
- Pęczek czosnku niedźwiedziego (lub cebuli dymki)
- 2-cm kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki chili (najlepiej koreańskiej przyprawy gochugaru)
- 3 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
Kapustę drobno szatkujemy i moczymy w wodzie z solą przez godzinę. W tym czasie przygotowujemy pastę kimchi, zagotowując ¾ szklanki wody z mąką ryżową i cukrem, aż powstanie kleik. Pozostałe warzywa (marchew i czosnek niedźwiedzi, można też dołożyć kalarepkę) drobno szatkujemy, możemy też rozdrobnić je w malakserze. Do pasty kimchi dodajemy sos rybny, starty korzeń imbiru i sproszkowane chili. Mieszamy. Odcedzamy i odciskamy kapustę. Wkładamy ją do dużej miski z marchewką i czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie nacieramy składniki pastą. Odstawiamy je na około 5 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce.
Do czego wykorzystać kiszoną młodą kapustę?
Młoda kapusta kiszona z czosnkiem niedźwiedzim przyda się do przeróżnych kompozycji z innymi warzywami – przede wszystkim surówek i sałatek. Można ją jeść solo, na przykład jako dodatek do kanapki lub dania obiadowego. Polecamy stworzenie z niej takich nowalijkowych pyszności jak:
- pierogi z młodą kapustą i cebulą dymką,
- lekki kapuśniak, najlepiej w wersji wegetariańskiej, z dużą ilością młodych ziół,
- parzybroda, ale w wersji z kapustą małosolną,
- zasmażana kapusta na maśle, z wędzonym boczkiem, koperkiem i szczypiorkiem,
- surówka z kiszonej młodej kapusty z rzodkiewką.















