Jeśli jeszcze nie próbowaliście deserowego hitu, jakim jest sernik baskijski, to koniecznie musicie nadrobić zaległości. Ten wypiek nie bez powodu robi prawdziwą furorę na wszystkich blogach i mediach społecznościowych. Jest idealnie kremowy i rozpływający się w ustach, ale okazuje się, że można go zrobić nawet bez grama sera. Zobaczcie, co dodać zamiast klasycznego twarogu, a będziecie zachwyceni efektem.

Co to jest sernik baskijski?

Co takiego ma w sobie sernik baskijski, że w ciągu kilku ostatnich lat przebił wszystkie inne przepisy? Po pierwsze, ten typ sernika wyróżnia bardzo kremową konsystencję i apetycznie skarmelizowany wierzch. Wyjątkowo rozpływający się środek to zasługa bardzo płynnej masy sernikowej, długo pieczonej w wysokiej temperaturze. Tradycyjny przepis na sernik baskijski nie ma też spodu, jednak wiele osób przygotowuje go na rozgniecionych kruchych ciasteczkach, które idealnie balansują kremowość masy na bazie kanapkowego serka śmietankowego. Okazuje się jednak, że podobny efekt można osiągnąć bez użycia nawet grama serka. Zobaczcie, co dodać zamiast niego. 

Jak zrobić sernik baskijski bez sera?

Równie pyszny, kremowy i pięknie prezentujący się na talerzu sernik a'la baskijski można zrobić na bazie tofu. Ten sojowy produkt po zblendowaniu z resztą składników zapewni idealnie gładką, aksamitną konsystencję, a przygotowany w ten sposób tofurnik baskijski prawie w ogóle nie różni się od klasyka. Ważne jednak, aby nie zapomnieć o soku z cytryny, dzięki któremu masa na bazie tofu nabierze twarogowego posmaku. Trzeba też dokładnie trzymać się proporcji i czasu pieczenia, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonej receptury.

Wegański sernik baskijski - przepis

Składniki:

  • ok. 100 g kruchych ciasteczek,
  • 600 g miękkiego tofu,
  • 70 g budyniu waniliowego,
  • 50 g margaryny,
  • 200 g cukru,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • 400 g śmietanki roślinnej,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Tofu odciskamy z wody i mieszamy z sokiem z cytryny oraz śmietanką. Następnie dodajemy budyń, cukier i odrobinę soli oraz roztopione masło i wszystko blendujemy na gładką, jednolitą masę. 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka drobno kruszymy, a następnie wsypujemy do blachy, po czym mocno dociskamy i wyrównujemy spód przy pomocy szklanki. Następnie zalewamy spód masą i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Tak przygotowany wegański sernik baskijski pieczemy przez około 45-50 minut.

Upieczony torufnik baskijski całkowicie studzimy, a po godzinie odstawiamy na 8-9 godzin d lodówki, aby stężał i nabrał idealnej konsystencji. 

Źródło: wegannerd.com