Na myśl o ciepłym letnim dniu i zapachu dymu z paleniska można się naprawdę rozmarzyć. Na rusztach w sezonie grillowym nieodmiennie lądują kiełbaski i szaszłyki, a wielu miłośników imprez na świeżym powietrzu nie może wyobrazić sobie biesiadowania bez kaszanki.

Ponieważ ten rodzaj kiełbasy ma cienką skórkę i miękkie wnętrze, często pęka pod wpływem wysokiej temperatury. Można temu jednak zapobiec. Dzięki prostej wskazówce zostaniecie mistrzami rusztu. 

Jak zrobić kaszankę na grillu, żeby nie pękała? 

Idealna kaszanka wyjdzie tylko wtedy, jeśli będziecie często ją obracać i na bieżąco kontrolować temperaturę. Nie może być zbyt wysoka, gwałtownie zwiększy się wtedy ciśnienie wewnątrz kiszki i flak pęknie. Obracanie ma nie lada znaczenie – skórka nie tylko równomiernie się upiecze, ale też nie rozgrzeje się nadmiernie w jednym miejscu, dzięki czemu na pewno się nie rozpadnie.

Najlepiej przekręcać kaszankę szczypcami z szerokimi, wyprofilowanym końcówkami, z których nic się nie wyślizgnie. Przy zachowaniu należytej ostrożności można ją piec bezpośrednio na ruszcie. Wtedy wyjdzie wyjątkowo chrupka i przyrumieniona z zewnątrz. Dla pewności, że nic nie przedostanie się przez pręty do rozgrzanych węgielków, ułóżcie ją na aluminiowej tacce.  

Nie zapomnijcie o nakłuwaniu kaszanki. Pęka, kiedy wytwarzająca się wewnątrz para nie ma dokąd uciec. Zrobienie kilku niewielkich otworów we flaku za pomocą cienkiego szpikulca pozwoli jej się wydostać.  

Najlepsze przepisy na kaszankę z grilla  

Niezawodny duet to kaszanka z cebulą. Pokrójcie warzywo w piórka i przesmażcie je na patelni na złoty kolor, a następnie zróbcie z nich aromatyczną „wyściółkę” dla zgrillowanej kiszki. Takiemu podaniu trudno się oprzeć. Obok na talerzyk koniecznie nałóżcie ketchup lub chrzan (a może remuladę, czyli sos z musztardy, majonezu i korniszonów?). Polecamy też wypróbowanie takich połączeń jak: 

  • kaszanka z grilla z kapustą kiszoną – najłatwiej umieścić oba składniki w folii aluminiowej i zapiec na ruszcie (z czosnkiem i majerankiem), ale jeśli chcecie uzyskać chrupką, rumianą skórkę, przyrządźcie kiszkę oddzielnie i podajcie ją na zasmażanej kapuście
  • grillowana kaszanka z jabłkiem – ułożenie owoców na rozgrzanym ruszcie nadaje im przyjemny, dymny aromat i uwydatnia ich słodycz. Zaskoczcie gości i zgrillujcie obok kaszanki nektarynki, brzoskwinie lub śliwki;  
  • kaszanka na grillu z ziemniakami – czy jest coś lepszego niż pachnące, złociste, młode ziemniaki letnią porą upieczone do perfekcji w mundurkach? Taką kompozycję doskonale wykończy sos czosnkowy lub koperkowy. 

Czy kaszanka z grilla jest zdrowa?  

Mogłoby się wydawać, że w dobie rosnącej popularności diety roślinnej i nowych trendów kulinarnych, podroby odchodzą do lamusa. W rzeczywistości wyróżniane są ze względu na swoje wartości odżywcze, często cenniejsze niż w przypadku kawałka zwykłego mięsa. Kaszanka zawiera:  

  • żelazo, które nie tylko ma istotne znaczenie w zapobieganiu anemii, ale także reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego i metabolizm cholesterolu, 
  • witaminy z grupy B oraz składniki mineralne pochodzące z kaszy jęczmiennej lub gryczanej. 

Jeśli zastanawiacie się, czy kaszanka jest zdrowa, odpowiedź nie jest jednak jednoznaczna. Ma sporo kalorii, w tym z tłuszczów nasyconych. Przyrządzona na grillu będzie jednak nieco lżejsza – nie dodacie do obróbki żadnego oleju ani smalcu.