Kanapki to jedna z najpopularniejszych przekąsek, którą można zrobić dosłownie w chwilę i z tego, co akurat mamy pod ręką. Niektórzy jednak szybko się nimi nudzą, a nie brakuje też takich, którzy unikają pieczywa, więc rezygnują z takiej szybkiej opcji na śniadanie czy kolację. Jest jednak pewien sposób, aby przygotować pyszne i ciekawie wyglądające kanapki bez chleba, a wystarczy do tego zwykła cukinia. Zobaczcie, jak wyczarować z tego popularnego warzywa przepyszne danie na ciepło, do którego można wykorzystać wszelkie ulubione składniki z lodówki.
Jak zrobić kanapki z cukinii na ciepło?
Przepis na kanapki z cukinii na ciepło to bułka z masłem i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Musicie bowiem tylko pokroić cukinię w plasterki, a następnie przełożyć dwa takie krążki ulubionym serem czy wędliną, dokładnie tak, jakbyście robili zwykłą kanapkę do pracy czy szkoły. Potem wszystko dokładnie składamy i zostaje już tylko panierowanie takiego sandwicha. W tym celu używamy klasycznego zestawu jak na kotlety schabowe czy smażoną rybę, czyli jajek, mąki i bułki tartej.
Wystarczy więc, że obtoczycie gotowe kanapki z cukinii kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce, a następnie usmażycie na rozgrzanym oleju, a otrzymacie chrupiące, złociste i pięknie pachnące kąski. Jeśli jednak nie jesteście fanami smażonych potraw, to bez problemu możecie upiec takie cukiniowe kanapki w piekarniku, a efekt również będzie doskonały.
Kanapki z cukinii - dodatki
Jeśli natomiast chodzi o same dodatki, to tutaj macie duże pole do popisu, gdyż kanapki z cukinii na ciepło można zrobić z wszelkimi ulubionymi składnikami. Jeśli akurat macie w lodówce kilka plasterków wędliny, podsuszaną kiełbasę czy kawałek wędzonego boczku, to wszystko sprawdzi się tu wyśmienicie. Do tego jeszcze obowiązkowo ser, który pięknie stopi się pod wpływem obróbki termicznej i dodatkowo "sklei" nasze warzywne kanapki. Możecie wybrać zarówno ser żółty, jak i mozzarellę czy twardy ser typu parmezan, a każda z tych opcji będzie smaczna i aromatyczna.
W ten prosty sposób otrzymacie genialne szybkie danie na ciepło, które wychodzi tanio i smacznie, a do tego zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na kanapki z cukinii, który możecie do woli modyfikować według własnych upodobań.
Kanapki z cukinii na ciepło - przepis
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 1 kulka mozzarelli,
- kilka plastrów ulubionej wędliny,
- 2 jajka,
- odrobina mleka,
- 100 g mąki pszennej,
- 150 g bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyjcie (nie trzeba jej obierać) i pokrójcie w cienkie plastry. Następnie takie talarki posypcie solą i odstawiamy na około 10 minut.
- W międzyczasie przygotujcie resztę składników, czyli pokrójcie mozzarellę z plastry, a jajka roztrzepcie z odrobiną mleka oraz solą i pieprzem w głębokim talerzu. W drugim talerzyku wysypcie mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
- Plastry cukinii dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie składajcie z nich kanapki (jeden plaster cukinii, na to mozzarella i na wierzch kolejny plaster cukinii) i panierujcie je kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Tak przygotowane kanapki z cukinii wyłóżcie na rozgrzany olej i smażcie z obu stron na złocisty kolor (można też zapiec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, a efekt będzie równie smaczny).
- Podawajcie je od razu na gorąco, najlepiej z ulubionym sosem. W tej roli świetnie sprawdzi się domowy sos czosnkowy, odrobina majonezu, a nawet zwykły ketchup.

















