Figi to jesienne skarby, na które warto zapolować w sklepie. Świeże owoce kuszą pięknymi barwami, od zielonej przez fioletową. Fioletowe figi jada się raczej na surowo (są nieco słodsze od zielonych), natomiast zielone najlepiej ususzyć. Suszone owoce mają mniej właściwości zdrowotnych, ale podobnie jak inne bakalie polecane są jaki zamiennik słodyczy i naturalne źródło błonnika. W sezonie, a w szczególności w momencie dobrej oferty cenowej, warto włączyć je do jadłospisu.

Dlaczego warto jeść figi?

Figi są lekkostrawne i zawierają dużo witaminy C, substancji mineralnych i węglowodanów. Zawarte w nich fitosterole wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, są też zasadotwórcze. Warto pamiętać też o tym, że zawierają sporo cukru. Dzięki temu dodają energii, jednak nie powinny ich jadać osoby pozostające na diecie bezcukrowej.

Kiedy i gdzie kupić figi? 

Kiedyś figi uprawiało się głównie w Azji Mniejszej i obszarach klimatu tropikalnego, obecnie spotkamy je także w mocno nasłonecznionych regionach Europy (w Grecji, Turcji, a nawet na południu Niemiec). Świeże figi dostępne są w sklepach od czerwca do września. Właśnie teraz w sklepach sieci Lidl fani tych owoców, a także osoby, które fig nigdy nie jadły, mogą skorzystać z oferty promocyjnej 1+1 gratis. Cena regularna to 2,49 zł/1 szt., ale przy zakupie 2 sztuk lub wielokrotności 2 szt. wychodzi 1,24 zł/1 szt.

Kupując figi, warto wcześniej zaplanować, co z nich zrobimy, ponieważ są to owoce o krótkiej przydatności do spożycia. Dojrzałe figi rozpoznamy po białym nalocie na skórce. Jeśli skórka ugnie się pod naciskiem palców, owoc nadaje się do jedzenia. Niezależnie od koloru skórki, miąższ jest w smaku bardzo słodki, prawie miodowy. Kto raz spróbował owoców drzewa figowego, długo nie zapomni smaku tych specjałów o gruszkowatym kształcie.

Jak jeść figi?

Figi są świetnym dodatkiem do drobiu, wieprzowiny, dziczyzny i oczywiście deserów. Co ciekawe, owoce te podaje się po schłodzeniu w lodówce. Aby dostać się do słodkiego miąższu, figę należy przekroić na 4 części, delikatnie rozchylić ją jak kwiat i ostrożnie łyżeczką lub nożykiem wydobyć miąższ. Skórka jest lekko mdła w smaku, ale również jadalna. Świeże figi będą idealne w sałatce, ale po obróbce termicznej jeszcze bardziej zachwycą smakiem jako figi zapiekane.