Figi zapiekane z serem pleśniowym i orzechami

Połączenie fig, sera pleśniowego i orzechów jest wyjątkowo smaczne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 149 głosów)

Składniki:

  • 6–12 dojrzałych fig
  • 2 łyżki octu sherry
  • 100 ml czerwonego wina (lub czerwony sok winogronowy)
  • 5 dag połówek orzechów włoskich
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 łyżki jasnego miodu
  • serek brie lub camembert
  • chrupiąca bagietka

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Figi zapiekane z serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Figi nacinamy na krzyż od góry
  • uważając
  • aby nie przeciąć ich do końca. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie.
  • Ocet mieszamy z winem lub sokiem z winogron i wylewamy na figi.
  • Rozrzucamy orzechy i lekko rozgnieciony tymianek (dla wydobycia aromatu).
  • Polewamy wszystko cienką strużką miodu. Pieczemy 15–20 min
  • aż figi zaczną się lekko karmelizować.
  • Ser kroimy na kawałki
  • umieszczamy w środku rozciętych fig i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 min.
  • Danie podajemy wprost na stół z chrupiącą bagietką. Pasuje do niego wino
  • którego użyliśmy do zapieczenia fig.
  • Fig nie musimy faszerować: możemy ser – pleśniowy brie lub camembert
  • ewentualnie kozi z pleśnią – ułożyć pośrodku naczynia
  • kiedy już figi się lekko skarmelizują
  • i zapiekać je dalej. Po nacięciu skórki ser powinien się pięknie rozlać i wówczas za pomocą porwanych
  • chrupiących kawałków bagietki będziemy go wyjadać wraz z wytworzonym sosem i rozgrzanymi owocami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy