mojegotowanie.pl
1/6
Chemex

Fot. Jannis Brandt / Unsplash

Chemex
Aeropress
Cold brew
Kawiarka
Drip
French press

Jak parzyć kawę w domowych warunkach?

1/6. Chemex

To jedna z najmodniejszych metod parzenia kawy. Chemex, choć istnieje na rynku od ponad 70. lat, przeżywa swój kolejny okres świetności – zarówno w kawiarniach, jak i wśród miłośników kawy domowej. Pod tą nazwą kryje się proste urządzenie do zaparzania napoju – szklany wazon z przewężeniem na środku, które oplecione jest drewnianym pierścieniem. To amerykański projekt, wywodzący się z rodzinnej firmy w Massachussets.

 

Jego działanie jest bardzo proste – na górze naczynia układamy papierowy filtr (w oryginalnym zestawie znajdziemy filtry z grubszego materiału niż te stosowane w pozostałych urządzeniach), który uzupełniamy zmieloną kawą. Następnie przelewamy kawę wrzątkiem, bardzo powoli, czekając aż gotowa kawa przeleje się na dno. Najlepiej smakuje kawa z grubo mielonych ziaren, które można przygotować w domu, na przykład z kawy Davidoff Cafe,  Cafe Creme (https://www.zinodavidoff.com/coffee/cafe-creme-whole-beans).

 

Charakterystyczny kształt Chemeksu pozostaje niezmienny od 1958 roku, gdy Illinoils Institute of Technology uznał go za jeden z najlepiej zaprojektowanych produktów użytkowych naszych czasów, a Museum of Modern Art w Nowym Jorku wprowadziło go do swoich zbiorów.

 

Chemex ceniony jest przez użytkowników nie tylko przez design. Jego gruby filtr sprawia, że kawa zyskuje inny smak i właściwości. Zastosowany materiał mocniej filtruje napój i pozbawia go większości olejków naturalnie znajdujących się w kawie. Gotowa kawa jest przez to jaśniejsza i bardziej klarowna, a jej picie nie wpływa na wzrost cholestrolu.

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.