To jedna z najmodniejszych metod parzenia kawy. Chemex, choć istnieje na rynku od ponad 70. lat, przeżywa swój kolejny okres świetności – zarówno w kawiarniach, jak i wśród miłośników kawy domowej. Pod tą nazwą kryje się proste urządzenie do zaparzania napoju – szklany wazon z przewężeniem na środku, które oplecione jest drewnianym pierścieniem. To amerykański projekt, wywodzący się z rodzinnej firmy w Massachussets.
Jego działanie jest bardzo proste – na górze naczynia układamy papierowy filtr (w oryginalnym zestawie znajdziemy filtry z grubszego materiału niż te stosowane w pozostałych urządzeniach), który uzupełniamy zmieloną kawą. Następnie przelewamy kawę wrzątkiem, bardzo powoli, czekając aż gotowa kawa przeleje się na dno. Najlepiej smakuje kawa z grubo mielonych ziaren, które można przygotować w domu, na przykład z kawy Davidoff Cafe, Cafe Creme (https://www.zinodavidoff.com/coffee/cafe-creme-whole-beans).
Charakterystyczny kształt Chemeksu pozostaje niezmienny od 1958 roku, gdy Illinoils Institute of Technology uznał go za jeden z najlepiej zaprojektowanych produktów użytkowych naszych czasów, a Museum of Modern Art w Nowym Jorku wprowadziło go do swoich zbiorów.
Chemex ceniony jest przez użytkowników nie tylko przez design. Jego gruby filtr sprawia, że kawa zyskuje inny smak i właściwości. Zastosowany materiał mocniej filtruje napój i pozbawia go większości olejków naturalnie znajdujących się w kawie. Gotowa kawa jest przez to jaśniejsza i bardziej klarowna, a jej picie nie wpływa na wzrost cholestrolu.