Nie wyobrażacie sobie kawy bez kawałka ciasta lub choćby małego ciasteczka do przegryzienia? Zamiast sięgać po kaloryczne przekąski, dodajcie do swojego naparu odrobinę popularnej przyprawy, a "ssanie" na słodycze szybko wam przejdzie. To jednak tylko początek korzyści, jakie daje kawa z tym dodatkiem. Poznajcie je wszystkie.

Co dodać do kawy?

Kawę zwykle pijamy solo, z mlekiem lub cukrem. Te 2 podstawowe składniki wiodą prym wśród dodatków do małej czarnej, jednak warto dołączyć do nich jeszcze 1 produkt, gdyż ze smakiem kawy idealnie współgra aromat wanilii. Słodka, korzenna nuta tej przyprawy idealnie balansuje goryczkę czarnego naparu, jednak zalety tego połączenia nie kończą się tylko na walorach smakowych i zapachowych. Okazuje się, że kawa z wanilią nabiera też znacznie więcej cennych właściwości.

Kawa z wanilią - właściwości

Co daje wanilia w kawie? Już odrobina tego dodatku sprawi, że napar będzie miał działanie przeciwbólowe i uspokajające. Co więcej, kawa z dodatkiem wanilii wspomaga trawienie i zmniejsza apetyt na słodycze, więc do filiżanki takiego napoju nie będziemy już potrzebowali ciasteczka. 

Jak zrobić kawę z wanilią?

Aby przyrządzić taki aromatyczny napój, możemy użyć dobrej jakości pasty bądź esencji waniliowej, albo suszonej laski wanilii. Niestety popularny cukier wanilinowy czy olejki do ciast nie będą tu najlepszym wyborem, gdyż zwykle mają w składzie tylko aromaty i próżno szukać w nich prawdziwego ekstraktu z przyprawy. 

Samo przygotowanie jest już banalnie proste, gdyż wystarczy rozkroić laskę wanilii, wyciągnąć z niej ziarenka czubkiem noża i dodać je do zaparzonego napoju. Należy tylko uważać z ilością, gdyż prawdziwa wanilia ma mocno skoncentrowany smak, który łatwo może przyćmić całą kawę. Warto też zapamiętać, że nawet taką wydrążoną laskę można jeszcze wykorzystać i nie warto tak po prostu wyrzucać jej do kosza. Warto wrzucić ją w całości do dzbanka z kawą, a odda jeszcze mnóstwo swojego aromatu.

Jeśli natomiast wolicie białą kawę, możecie wrzucić przeciętą laskę wanilii do mleka i podgrzać je, ale nie zagotowywać. W ten sposób nabiał przesiąknie genialnym waniliowym aromatem.