Jajowar to automat do gotowania jajek to niewielkich rozmiarach. Urządzenie składa się z misy grzewczej, do której wlewa się wodę, podstawki z wgłębieniami na jajka i pokrywy. Jajowar wyposażony jest również w lampkę kontrolną lub sygnał dźwiękowy (jest bardziej praktyczny), które informują o zakończeniu gotowania jajek. Większość urządzeń ma również wbudowany automatyczny wyłącznik, który chroni przed przepaleniem. Jajowar to urządzenie wyposażone także w igłę, którą nakłuwa się jajka przed gotowaniem, aby zapobiec ich pękaniu, oraz miarkę do wlewania wody. Nowoczesne modele automatów do jajek umożliwiają wybór stopnia ugotowania jajka. Jajowar może przygotować jajka na twardo, na półmiękko albo na miękko.

Jajowar – opinie i jak wybrać

Z pewnością w wielu domach używa się jednego garnka do gotowania jajek, dlatego taką funkcję może przejąć jajowar. Opinie na temat maszynki do jajek mogą być zróżnicowane, ale warto samemu wypróbować i zdecydować. Jajowar to urządzenie, które powinno być wybierane pod względem trzech głównych kryteriów: mocy, pojemności i materiału z którego przygotowano pokrywę.

Moc

Automaty do gotowania jajek mają moc od około 150 do 400 W. Im wyższa, tym szybciej ugotują się jajka.

Pojemność

W jajowarze można zmieścić od 3 do 7 jajek. Wybierając urządzenie, trzeba wziąć pod uwagę liczbę osób, dla których będą gotowane jajka. Dla jednej osoby z powodzeniem wystarczy jajowar na 3 sztuki, ale dla kilkuosobowej rodziny, w której często jada się jajka na śniadanie, potrzebny będzie model o większej pojemności.

Pokrywa

Jajowary wyposażone są w pokrywę plastikową lub metalową. Ta druga jest trwalsza, bardziej odporna na zarysowania i łatwiejsza do utrzymania w czystości, ale plastikowa ma tę zaletę, że umożliwia obserwowanie, co dzieje się podczas pracy urządzenia.

Dodatkowe funkcje

Im więcej funkcji oferuje dany model jajowaru, tym częściej będzie można z niego korzystać, bo przyda się nie tylko do gotowania jajek. W niektórych nowoczesnych urządzeniach oprócz jajek można również ugotować warzywa i ryż, a także usmażyć jajecznicę i omlet. Z powodzeniem więc zastąpią patelnię i parowar, spełniając oczekiwania nie tylko zwolenników zdrowego odżywiania.

Jajowar - rodzaje

Jajowar często posiada ciekawy design. Może mieć owalną białą obudowę z przezroczystą pokrywą, może być lekki i zajmować niewiele miejsca. Można w nim ugotować np.: do 7 jajek jednorazowo. Jajowar powinien zapewnić idealny stopień twardości – na miękko, półmiękko lub na twardo. Do miarki na wodę dołączono specjalny nakłuwak, którego użycie zmniejsza ryzyko pęknięcia skorupek jajek w czasie gotowania. Po zakończeniu pracy urządzenie automatycznie się wyłącza, informując o tym sygnałem dźwiękowym.

Kolejny jajowar pozwala na przygotowanie aż 8 jajek jednocześnie. Obudowa wykonana jest często z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu jajowar pasuje do każdej kuchni. Taki jajowar ma możliwość regulowania czasu gotowania wygodnym pokrętłem. Na skali jest również oznaczony stopień twardości jajek, aby ugotować je idealnie na miękko, półmiękko lub na twardo. O zakończeniu gotowania (lub wyparowaniu wody) jajowar informuje sygnałem dźwiękowym, a następnie automatycznie się wyłącza.

Jeszcze inny jajowar wykorzystuje nowatorską technologię pionowego gotowania – bez wody, pary i dużej ilości tłuszczu. Cylindryczna komora gotująca otoczona jest elementem grzewczym, który zapewnia stały i równomierny dopływ ciepła umożliwiającego dokładne i szybkie gotowanie. Jajka gotuje się na różne sposoby i w zależności od oczekiwań wyjmuje wcześniej lub później. Dania z jajek można urozmaicić, dodając do nich podczas gotowania ulubione dodatki, np. mięso. Taki jajowar jest łatwy do czyszczenia.

Kolejny jajowar ma pojemność do 7 jajek, które można ugotować na miękko – takie będą najlepsze na śniadanie, na półmiękko – doskonałe do ryb, lub na twardo – idealne do sałatek. Miarka z wbudowaną końcówką sprawia, że wlewanie wody jest bardzo proste. Wyjmowany pojemnik na jajka ułatwia ich podawanie i czyszczenie urządzenia. Jajowar ma zintegrowany timer elektroniczny z sygnalizacją dźwiękową (wyłącza się automatycznie) i ochronę przed przegrzaniem.

Jajowar z wyjmowaną tacką pozwala na ugotowanie na twardo lub miękko 7 jajek. A dzięki wkładce na jajka w koszulkach można ugotować 2 sztuki jednocześnie. Poręczne urządzenie wyposażone jest w akcesoria umożliwiające również przyrządzanie jajek sadzonych, jajecznicy, omletów itp. Nadaje się także do gotowania warzyw, ryżu i kasz. Jajowar jest bardzo prosty w użyciu. Wystarczy włożyć wybrane składniki i wlać odmierzoną ilość wody, a sam przygotuje jajka lub inną potrawę. Szczególnym ułatwieniem jest fakt, że jajowar sam się wyłączy.

Inny rodzaj jajowaru pozwala umożliwić szybkie przygotowanie od 1 do 6 jajek jednocześnie. Urządzenie wykonane jest ze szczotkowanej stali nierdzewnej, ma zdejmowaną przezroczystą pokrywę łatwą do czyszczenia. Taki jajowar idealnie wkomponuje się w wystrój każdej kuchni. Element grzewczy pokryty jest nieprzylegającą warstwą ochronną. Dodatkowo w zestawie jest kubek z miarką i dziurkacz do jajek. Elektroniczna kontrola czasu gotowania dokładnie określa stopień twardości jajek, a o jego osiągnięciu informuje sygnał dźwiękowy.

W kolejnym modelu maszynka do jajek pozwoli ugotować od 1 do 7 sztuk. Takie jajka będą ugotowane równomiernie i dokładnie tak, jak sobie tego życzymy – na twardo, półmiękko lub na miękko. Wlewanie wody ułatwia dołączona do urządzenia miarka. Dzięki zdejmowanej podstawce wyjmowanie jajek po ugotowaniu jest proste, bez ryzyka oparzenia. O zakończeniu gotowania informuje sygnał dźwiękowy. W podstawce urządzenia można ukryć kabel zasilający, co ułatwia przechowywanie. To kolejny rodzaj jajowaru, którego czyszczenie jest bardzo proste.

Ostatnim rodzajem jajowaru możliwym do spotkania na rynku jest model estetyczny i klasyczny. Jajowar ma przezroczystą pokrywę i obudowę ze stali nierdzewnej. W wyjmowanej podstawce mieści się aż 8 jajek. Do urządzenia dołączona jest miarka z nakłuwaczem do jajek, dzięki czemu podczas gotowania nie pękają. Stopień twardości gotowanych jajek regulowany jest elektronicznie. Taki jajowar wyposażony jest w 2 wyjmowane wkładki przystosowane do smażenia omletów. O zakończeniu pracy jajowaru, tak jak w poprzednich modelach informuje sygnał dźwiękowy.