Każdy przepis na gołąbki zaczyna się mniej więcej tak samo. Najpierw parzymy kapustę, następnie przygotowujemy farsz, a na koniec wszystko zawijamy i gotujemy lub pieczemy. Niestety, cały ten proces trwa dość długo i wymaga sporego nakładu pracy, ale wcale nie musi to tak wyglądać. Wystarczy, że zdecydujecie się na gołąbki bez zawijania, a oszczędzicie sobie mozolnego rolowania i czekania, aż danie będzie gotowe. Zobaczcie, jakie to proste.
Czym nadziać gołąbki?
Zanim weźmiemy się za przygotowania, najpierw pomyślmy, z czego można zrobić farsz do gołąbków. Zwykle decydujemy się na ten z mięsa mielonego i gotowanego ryżu, ale smakowitych pomysłów jest o wiele więcej. Jeśli lubicie nowe smaki, koniecznie spróbujcie nadziać kapustę takimi produktami jak:
- kasza gryczana,
- szpinak,
- kurki,
- ziemniaki,
- twaróg,
- pieczarki.
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
Kiedy wiemy już co smakowitego można włożyć w liście kapusty, przejdźmy do sprytnego formowania gołąbków. Zapomnijcie o rolowaniu każdego z nich osobno. Znacznie szybciej, łatwiej i sprawniej będzie składać nafaszerowane liście kapusty na pół jak pierogi, a następnie panierować je w cieście z jajek, śmietany i mąki. Tak przygotowane sakiewki smażymy na patelni przez kilka minut i gotowe. Szybko, łatwo, a równie smacznie i pożywnie jak tradycyjne gołąbki. Zobaczcie pełny przepis na gołąbki bez zawijania i przetestujcie go sami.
Przepis na szybkie gołąbki bez zawijania
Składniki:
- 1 niewielka kapusta
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 czubate łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę owijamy folią spożywczą i wkładamy do mikrofalówki na około 12 minut. Następnie zdejmujemy folię, studzimy kapustę i delikatnie oddzielamy jej listki. Z każdego wycinamy twardą część.
2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy.
3. W głębokim talerzy mieszamy jajka ze śmietaną, mąką oraz odrobiną soli i pieprzu. Na każdy liść kapusty nakładamy mięso z dodatkami i składamy go na pół jak pieroga. Następnie zanurzamy kapuściane sakiewki w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane i chrupiące.