Młoda kapusta w każdym wydaniu smakuje pysznie, ale tak przygotowana zaskakuje każdego i wszyscy od razu proszą o przepis. Ten natomiast jest banalnie prosty, gdyż wystarczy podstawowa zalewa jak na ogórki. Warto jednak dorzucić do słoika 1 ekstra składnik, który niektórzy mają nawet we własnych ogródkach za darmo. Zobaczcie, o czym mowa i sami spróbujcie, a młoda kapusta do słoików wyjdzie obłędnie pyszna i aromatyczna.
Co zrobić z młodej kapusty?
Zanim jednak przejdziemy do przepisu na młodą kapustę w słoikach, zacznijmy najpierw od tego, do czego wykorzystać młodą kapustę w kuchni. Ten sezonowy składnik zachwyca chrupkością i delikatnym smakiem, dlatego świetnie sprawdza się zarówno na surowo, jak i w wersji gotowanej, duszonej, smażonej, a nawet pieczonej. Jeśli więc chcecie w pełni wykorzystać sezon na młodą kapustę, to koniecznie przygotujcie takie przysmaki jak:
- łazanki z młodej kapusty,
- bigos z młodej kapusty,
- gołąbki z młodej kapusty,
- placki z młodej kapusty,
- spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem,
- młoda kapusta panierowana.
Wszystkie te przysmaki z pewnością ucieszą wasze podniebienia, ale jeśli szukacie sposobu, aby zachować młodą kapustę na cały rok, to najlepiej zapakujcie ją w słoiki. Zamiast klasycznej zalewy, użyjcie jednak takiej z pewnym wyrazistym dodatkiem, a wtedy przetwory będą zachwycały chrupkością i obłędnym zapachem przez wiele miesięcy. Zobaczcie, jak zrobić młodą kapustę do słoików, aby miała 300% smaku.
Jak zrobić młodą kapustę do słoików?
Młoda kapusta w słoikach to przepis banalnie prosty, gdyż potrzebujecie tylko posiekanego warzywa i prostej zalewy z octu, wody, cukru i soli. Warto jednak nieco podkręcić podstawowe składniki i dorzucić jeszcze 1 wyrazisty dodatek, a wtedy całość będzie bardziej aromatyczna i pełna smaku. Chodzi o to, aby do słoika dodać odrobinę tartego chrzanu i możecie użyć tu zarówno gotowca ze słoiczka, jak i samodzielnie rozdrobnionego korzenia.
Oczywiście jeśli tylko macie taką możliwość, wykorzystajcie cały korzeń chrzanu wykopany z ogródka, a wtedy nie tylko będziecie mieli go za darmo, ale i zyskacie o wiele wyższy poziom ostrości niż w jakimkolwiek chrzanie ze sklepu. Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników i przygotujcie sobie taki rarytas.
Młoda kapusta z chrzanem - przepis
Składniki:
- 1 młoda kapusta,
- 1 marchew,
- 0,5 l wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki octu,
- 2 łyżki chrzanu tartego.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania zalewy, czyli zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- W tym czasie kapustę cienko szatkujemy, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wszystko mieszamy i ciasno wpychamy partiami do czystych, wyparzonych słoików. Gdy nałożycie trochę i ugnieciecie, posmarujcie to cienką warstwą chrzanu, a następnie znowu dołóżcie kilka cm kapusty i tak aż do wypełnienia całego naczynia.
- Wypełnione słoiki z kapustą wypełniamy ciepłą zalewą i mocno zakręcamy wieczka. Tak przygotowana młoda kapusta w słoiku może być zajadana na bieżąco już po 3-4 dniach, ale jeśli chcecie przygotować zapas na zimę, po prostu pasteryzujcie słoiki w garnku przez około 10 minut. Potem zostaje już tylko ostrożnie wyciągnąć naczynka i odstawić je do całkowitego wystudzenia, a dopiero wtedy chować je do spiżarni, piwnicy czy ciemnej kuchennej szafki z dala od piekarnika.

















