Lubicie gołąbki? Te z boczkiem rozkochają was w sobie jeszcze bardziej. Mało kto zna ten patent, a to najprostsza metoda, by podkręcić smak ulubionych kapuścianych przysmaków. Warto jednak też nieco podbić sam farsz, a zrobicie to w bardzo prosty sposób. Zobaczcie, co dodać do gołąbków, by zachwycały smakiem i aromatem.
Jak zrobić gołąbki? Dodajcie plasterki boczku
Miłośnicy boczku dzielą się na tych gotujących je w garnku i takich, którzy wolą zapiekanie w piekarniku. Jeśli należycie do drugiej grupy, następnym razem przed włożeniem gołąbków do piekarnika, spróbujcie dodatkowo owinąć każdy z nich plastrami boczku. Ten prosty trik zajmie dosłownie chwilę, za to przyniesie mnóstwo korzyści, gdyż doda daniu mnóstwo smaku oraz aromatu, a do tego zapewni doskonale rumianą skórkę. Wszystko dlatego, że tłuszcz z boczku będzie powoli wytapiał się podczas pieczenia i spływał na liście kapusty.
Boczek na zewnątrz to jednak nie wszystko, bo ten wyrazisty dodatek warto też wmieszać do farszu, najlepiej w towarzystwie pieczarek. Gdy dodamy do klasycznej mieszanki mięsa mielonego z ryżem trochę drobno posiekanego i podsmażonego boczku oraz pieczarki, uzyskamy o wiele głębszy smak nadzienia. Tak przygotowane gołąbki z boczkiem będą już podwójnie aromatyczne i wyraziste w smaku.
Składniki:
- 1 główka kapusty białej,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 200 g boczku wędzonego w kawałku + około 20 plastrów do owinięcia gołąbków,
- 100 g suchego ryżu,
- 200 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki ostrego ketchupu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie kapustę parzymy i ostrożnie oddzielamy z niej pojedyncze liście.
Boczek w kawałku kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy, a pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Następnie smażymy wszystkie warzywa na tłuszczu, który wytopił się z boczku.
Tak przygotowane dodatki odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym dodajemy je do mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy razem z przyprawami.
Gotowym farszem nadziewamy liście kapusty i szczelnie zawijamy je w kształtne gołąbki. Następnie każdy gołąbek owijamy plasterkiem boczku i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki z boczkiem zalewamy mieszanką bulionu z przecierem pomidorowym i ketchupem, a na koniec przykrywamy naczynie pokrywką.
Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 70-80 minut. Na 10 minut przed końcem tego czasu warto ostrożnie zdjąć pokrywkę, aby gołąbki z boczkiem ładnie zarumieniły się na wierzchu.