Ciastka maślane - pyszności do kawy lub herbaty
Jedne z najpopularniejszych małych słodkości na jeden gryz. Dobre ciastka maślane to zasługa przede wszystkim dobrej jakości masła. Zwracajmy uwagę, czy nie kupujemy miksu, a produkt z wysoką procentową zawartością tłuszczu zwierzęcego. Masło powinno być wyciągnięte z lodówki na chwilę przed łączeniem składników, ale nie powinno być roztopione. Należy pamiętać o dokładnym ucieraniu go z cukrem i mąką. Ciastka maślane mają tendencję do rozpłaszczania się - zwłaszcza, jeśli użyjemy złego tłuszczu lub damy za dużo masła, zwróćmy więc uwagę, aby układać je na blasze w odstępach. Zobacz przepis na: ciastka maślane
Kruche ciastka - proste i smaczne
W wersji klasycznej kruche ciastka robimy na bazie masła lub margaryny roślinnej. Przy rosnącej popularności na wegańskie słodycze pojawia się coraz więcej przepisów na wegańskie kruche ciasto, gdzie tłuszcz to olej kokosowy. Jeszcze przed pieczeniem ciastka można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kryształkami cukru, ale gotowe kruche ciastka można udekorować polewą czekoladową, domowym lukrem lub posypkami. Zobacz przepis na: kruche ciastka
Komentarze