Lubicie surówki z tym wyrazistym warzywem, ale zastanawiacie się, co można zrobić z pora na zimę? Pyszna konfitura będzie najlepszym rozwiązaniem, aby zawsze mieć ten pyszny smak pod ręką. Choć mało kto zna ten przepis to każdy, kto go spróbuje, z miejsca się w nim zakochuje. Spróbujcie raz, a zapiszecie dżem z pora na stałe w swoich notesach z najlepszymi recepturami.
Jak zrobić dżem z pora?
Wszyscy lubimy domowe przetwory i chętnie smażymy dżemy z truskawek, wiśni czy malin, jednak konfitura z pora to wciąż mało popularny smakołyk. Warto jednak to zmienić i nieco rozpowszechnić ten smak, gdyż przygotowanie jest dziecinnie proste i znacznie szybsze niż klasyczne przepisy na konfitury owocowe. Lista składników również nie jest skomplikowana, bo oprócz głównego bohatera przyda się tylko cukier, sok z cytryny, białe wino oraz sól i pieprz. Tak przygotowana konfitura zaskakuje aksamitną, kremową konsystencją i słodko-pikantnym charakternym smakiem. Jeśli wciąż nie jesteście przekonani, przypomnijcie sobie jak jedliście burgery czy bruschetty z konfiturą z cebuli. To bardzo podobny koncept, a smak jest jeszcze lepszy.
Konfitura z pora - do czego?
Taki dodatek genialnie sprawdzi się na kanapki, ale i jako dodatek do pieczonych mięs, domowych burgerów czy eleganckiej deski serów. Będzie też świetnym dodatkiem do sosów, zup i marynat, a także dobrym nadzieniem do wytrawnych naleśników, kruchej tarty na słono czy omletu. Spróbujcie go zrobić i wybierzcie swój własny ulubiony sposób na jego podanie.
Przepis na dżem z pora
Składniki:
- 2 duże pory
- 2 łyżki oleju
- 80 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- szklanka słodkiego białego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pory dokładnie myjemy, oczyszczamy z zewnętrznych liści i odcinamy twarde zielone końcówki. Następnie kroimy białą część w cienkie plasterki.
2. Pokrojonego pora smażymy na oleju z połową cukru, ciągle mieszając. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę cukru i doprawiamy dżem sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut aż wino odparuje, a konfitura stanie się gęsta i kremowa.