Najlepszy sos czosnkowy zawiera w swoim składzie miód. Dzięki temu odznacza się on intensywnym smakiem oraz bardzo głębokim aromatem. Poza tym jest on wyjątkowo zdrowy. Bez problemu możemy zrobić go samemu w domu. Poniżej zdradzamy jak przygotować ten rewelacyjny sos czosnkowy z miodem. 

Sos czosnkowy z miodem – do czego można go użyć?

Sos czosnkowy z miodem z pewnością sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, pizzy oraz pieczonych lub smażonych ziemniaków. Możecie polać nim również grillowane mięso. Niekiedy pełni on funkcję dressingu do sałatek. Świetnie komponuje się ze świeżymi pomidorami, ogórkiem oraz papryką. Ponadto niektórzy smarują nim tosty. Ten popularny sos to wyjątkowo uniwersalny dodatek do wielu dań, który warto mieć w swoim domu.

Sos czosnkowy z miodem – jak go zrobić?

Sos czosnkowy z miodem wykonacie w ekspresowym tempie. Do jego przygotowania, będą wam potrzebne następujące składniki:

  • czosnek,
  • jogurt,
  • miód.

Jogurt połączcie z niewielką ilością miodu. Następnie dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli chcecie, możecie upiec jego główkę w piekarniku, a następnie wycisnąć z łupinek i połączyć z resztą składników. Sos w takim wydaniu będzie delikatniejszy w smaku.

Gotowy sos czosnkowy z miodem należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Pamiętajcie, żeby wcześniej przełożyć go do czystego i suchego naczynia np. słoika.

Sos czosnkowy – o co można go jeszcze wzbogacić?

Sos czosnkowy najczęściej składa się z jogurtu oraz czosnku. Jednak warto podkreślić, że niekiedy jest on wzbogacany o inne składniki takie jak np. majonez, śmietana. Nie tylko wpływają one na jego smak, ale także konsystencję. Sos staje się wtedy bardziej kremowy. Poza tym wiele osób często dodaje do niego niewielką ilość soku z cytryny. Składnik ten nadaje mu delikatnej, cytrusowej nuty.  

Sos czosnkowy z miodem rewelacyjnie komponuje się ze świeżymi ziołami. Z powodzeniem możecie posypać go posiekaną pietruszką, koperkiem, a nawet szczypiorkiem. Dodatki te fantastycznie podniosą wartość odżywczą sosu. Wielbiciele ostrych smaków mogą wzbogacić dip o przyprawy takie jak papryczka chili lub pieprz cayenne.

W wersji wegańskiej sosu czosnkowego należy zamienić jogurt na śmietanę roślinną np. z orzechów nerkowca. Oprócz tego z powodzeniem przygotuje się go na bazie mleka sojowego oraz musztardy.