Latem odstawiamy na bok ciężkie ciasta z tłustymi kremami i sięgamy po odświeżające desery na zimno. Ten możecie jeść nawet na diecie, bo choć wspaniale zaspokaja apetyt na słodkie, to ma niewiele kalorii i mnóstwo składników odżywczych. Aby cieszyć się jego smakiem, wystarczą tylko 3 główne składniki i 5 minut pracy. Sprawdźcie, jakie to proste.
Pyszny deser bez wyrzutów sumienia
Jeśli staracie się zdrowo odżywiać, ale czasem nachodzi was ochota na coś słodkiego, wybierzcie pudding z siemienia lnianego. Ten przysmak wygląda i smakuje genialnie, ale nie idzie w boczki i odżywia całe ciało, gdyż jest w nim mnóstwo błonnika, wapnia, białka, a do tego cenne kwasy omega-3. Aż trudno uwierzyć, że wszystko to kryje się w słodkim deserze.
Jak zrobić deser z siemienia lnianego? Wystarczy tylko garstka mielonego lnu, jogurt naturalny i miód lub inne dowolne słodzidło. Do takiej bazy dodajemy jeszcze tylko ulubione świeże owoce i gotowe. Składniki wystarczy tylko porządnie wymieszać, jednak najważniejsze jest to, by nie kupować mielonego lnu, tylko wybrać całe nasionka i zmielić je tuż przed przygotowaniem deseru. Wszystko dlatego, że siemię lniane bardzo szybko się utlenia i po zmieleniu traci sporo cennych składników, a tego przecież nie chcemy.
Ten prosty przepis z TikToka opublikowała użytkowniczka @cafecouffee. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.
@cafecouffee 4 ingredient Mango Flax seed pudding 1 mango, 1 cup Greek yogurt, 1-2tbsp flax seeds, 1tbsp honey #bangladeshimango #chiapudding #mangopudding #easyrecipe ♬ original sound - Food by Couffee ☕️
Prosty przepis na pudding z siemienia lnianego
Aby zrobić pyszny pudding lniany, wystarczy tylko zmielić 2 łyżki ziarenek lnu i wymieszać je ze szklanką jogurtu naturalnego i łyżką miodu. Tak przygotowaną kremową bazę przekładamy kawałkami owoców, a następnie wylewamy kolejną porcję jogurtu z lnem. W tym przepisie autorka wykorzystuje świeże mango, jednak z powodzeniem możecie zastąpić je innymi dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno większe kawałki, jak i zblendowany na gładko mus.
Tak przygotowany deser lniany można pałaszować od razu, jednak polecamy włożyć go na chwilę do lodówki, a wtedy mielony len lepiej napęcznieje i całość będzie miała bardziej gęstą, zwartą konsystencję. Gotowy pudding można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub dowolnymi orzechami, a wtedy będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odżywczy.
















